13 octombrie

AL DOILEA CONTINGENT DE PACIFICATORI MOLDOVENI A PURCES LA ÎNDEPLINIREA SERVICIULUI

Al doilea contingent de militari moldoveni, care face parte din misiunea KFOR şi dislocat în provincia sârbă Kosovo, de miercuri a început îndeplinirea funcţiilor de pacificare.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la Ministerul Apărării, în decurs de o lună 32 de infanterişti şi şapte genişti, sub comandamentul locotenent colonelului Boris Macovei, la baza Camp Vilaggio Italia, amplasată în apropiere de oraşul Pec, au exersat interacţiunea cu unităţile din Italia. Printre acestea, cercetare terestră şi aeriană, patrulare şi paza obiectelor. Militarii moldoveni au fost instruiţi în reacţionare imediată, detaşare din elicopter, verificarea mărfurilor şi cetăţenilor cu aplicarea tehnicii speciale.

Parlamentul RM a aprobat participarea militarilor la operaţiunea de pacificare din Kosovo sub egida NATO şi UE la sfârşitul anului 2013. Participarea la aceasta în decurs de un an va constitui 34 mil. lei ($2,3 mil.). Marea parte a cheltuielilor şi-a asumat-o Italia, iar o treime revine bugetului de stat al RM. Contingentul moldovenesc este dislocat în partea nordică a provinciei – Metohia. Moldova a mai participat în operaţiunea post-conflict de restabilire a Irakului în anii 2003-2008, trimiţând şase contingente, în principal, genişti.
link