10 februarie

BEI și BERD vor finanța modernizarea sistemului de aprovizionare cu apă din capitală

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în parteneriat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) va acorda autorităţilor Chişinăului un credit pentru modernizarea sistemului din capitală de aprovizionare cu apă. O acord corespunzător au semnat vineri preşedinţii băncilor, primarul Chişinăului şi şeful Apă-Canal.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, primarul Dorin Chirtoacă a explicat în cadrul unei conferinţe de presă susţinută cu această ocazie că „BEI şi BERD vor acorda 48 mil. euro pentru 10 ani cu cea mai mică rată procentuală, iar UE un grant de 13,8 mil. euro pentru realizarea „Programului de alimentare cu apă şi tratare a apelor uzate în municipiul Chişinău”.

Edilul a amintit că „în 2011 UE a acordat 3 mil. euro pentru elaborarea proiectului, astfel, suma totală a grantului este de 16,8 mil. euro”.

„Proiectul va fi realizat în două etape. În prima etapă, cea mai importantă componentă o vor constitui lucrările de reabilitare a 190km de apeduct, pe porţiunile cu uzură avansată. La etapa a doua, componenta esenţială o vor constitui lucrările de reabilitare şi modernizare a Staţiei de epurare a apelor uzate din Chişinău, în complex cu reabilitarea a 15 km de colectoare de canalizare, dar şi rezervorul de apă potabilă, a staţiei de tratare a apei, construcţia şi reabilitarea a circa 50 de fântâni arteziene pentru a fi utilizate în cazul unor situaţii excepţionale pe râul Nistru”, a spus primarul capitalei.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a spus că „acest program important va permite Apă-Canal să sporească eficienţa şi calitatea deservirii clienţilor, precum şi va reduce impactul negativ asupra mediului înconjurător”.

Potrivit spuselor sale „UE susţine primăria în proiectele realizate şi intenţionează şi pe viitor să acorde ajutorul necesar pentru realizarea programelor importante pentru societate”.

„INFOTAG” precizează: Primăria Chişinău a început să colaboreze cu BERD în 1997, când a fost obţinut primul credit în valoare de $21 mil. pentru modernizarea sistemului de aprovizionare cu apă.
click