25 iunie

Uniunea Europeană va acorda Moldovei 6 mil. de euro pentru susținerea domeniului sănătății

Uniunea Europeană (UE) va acorda Ministerului Sănătăţii al Moldovei ultima tranşă din suportul bugetar pentru sănătate în sumă de 6 mil. de euro.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, a spus marţi, într-o conferinţă de presă că „din 2008 până în 2012 în cadrul programului „Susţinerea Politicilor din sectorul sănătăţii” UE a acordat Moldovei asistenţă financiară în sumă de 49,4 mil. de euro, precum şi a acordat asistenţă tehnică în sumă de 3,1 mil. de euro”.

„Ultima tranşă va permite pregătirea la Centrul Universitare de Simulare în Instruirea Medicală a medicilor calificaţi, instruirea studenţilor cu ajutorul utilajului modern şi manechinelor, precum şi va contribui la îmbunătăţirea calităţii medicinii”, a spus ministrul, adăugând că „ministerul tinde să obţină un nivel înalt al serviciilor medicale, ce ar corespunde standardelor medicale”,

„Pe lângă pregătirea viitorilor specialişti, centrul va informa societatea despre posibilele boli şi metodele de tratare”, a spus Usatîi.

Potrivit spuselor ministrului, „din 2013 la centrul au fost instruiţi pentru 2 mii de medici şi studenţi”.

Şeful Delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tapiola, a spus că „tranşa suplimentară, debursată Moldovei, înseamnă că UE a apreciat munca făcută de guvern şi minister şi din aceste considerente a decis să acorde suport”.

Potrivit spuselor sale, „Moldova poate şi tinde ca toate domeniile de activitate să corespundă standardelor europene”.

El a menţionat că „finisarea realizării programului nu înseamnă că UE stopează susţinerea şi finanţarea diferitor proiecte”.

„UE continuă să susţină Moldova în privinţa politicilor naţionale şi în timpul apropiat, împreună cu Ministerul Sănătăţii va lansa un proiect de transplantare a organelor, de asemenea doreşte să vadă Moldova printre participanţii programului internaţional „Sănătate pentru creştere 2020”, a spus diplomatul.

Directorul centrului, Andrei Romancenco, a menţionat că „datorită finanţării clădirea a fost reparată, precum şi a fost procurat utilaj modern”.

Potrivit spuselor sale, „centrul este unic, nu are analoage nici în România, nici în Ucraina”.

Romancenco a comunicat că până în septembrie 2015 vor fi instruiţi 320 medici de familie din Moldova, precum şi va fi continuată cooperarea transfrontalieră cu specialişti din ţările vecine.

„INFOTAG” precizează: Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală pe lângă Universitatea de Stat de Medicină şi Farmaceutică „Nicolae Testemiţanu” a fost deschis în 2013 cu susţinerea financiară a UE în sumă de 1,4 mil. de euro. De asemenea, în anii 2010-2013 pentru reconstrucţia instituţiei au fost obţinute 3 mil. de euro. Centrul este dotat ci utilaj modern şi programe, ce corespund standardelor europene şi internaţionale.
click