28 iulie

Curtea Supremă de Justiție: Concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău este legală

Concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău de către compania „Avia Invest” pentru o perioadă de 49 de ani este legală. Curtea Supremă de Justiție a comunicat această decizie Colegiului civil comercial şi de contencios administrativ, relatează NOI.md cu referire la portalul Agora.md.

Magistrații au fost solicitați să se exprime pe acest caz după ce Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a depus o cerere de chemare în judecată a Guvernului. CNSM și-a motivat cererea prin faptul că membrii Guvernului și-au depășit atribuțiile atunci cînd au decis concesionarea celui mai strategic obiect din domeniul transportului aerian al Republicii Moldova, ÎS „Aeroportul Internaţional Chişinău” fiind unicul aeroport funcţional pe care îl deţine Moldova.

„Această hotărîre are efecte majore pe termen mediu şi lung asupra politicilor economice şi sociale ale viitoarelor guverne”, se menționa în cerere.

Sindicaliștii au solicitat anularea procesului verbal al şedinţei comisiei de concurs prin care a fost declarată cîştigătoare oferta depusă de Asociaţia persoanelor juridice „Avia Invest”, dar și anularea hotărîrii Guvernului cu privire la aprobarea concesionării Aeroportul Internaţional Chişinău.

Inițial, chemarea în judecată a fost depusă la Judecătoria Buiucani, însă aceasta a fost respinsă, iar ulterior Curtea de Apel Chişinău a menţinut hotărîrea instanței de fond.

În mai 2013, Guvernul a decis să ofere în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău companiei din Rusia „Avia Invest”, care s-a angajat să investească în dezvoltarea aeroportului nu mai puțin de 240 de milioane de euro. Titularul dreptului de proprietate rămîne statul Republica Moldova, iar venitul și profitul adus prin folosirea bunurilor concesionate aparțin concesionarului SRL „Avia Invest”.
click