02 iulie

Lacul Ghidighici, în pericol din cauza a trei iazuri construite ilegal

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a dispus demolarea digului şi a construcţiilor provizorii de pe rîul Bîc, în urma inspectării zonei lacului de acumulare „Ghidighici". Primarul împreună cu reprezentanții Direcției municipale situații excepționale au ajuns la concluzia că cele trei iazuri, construite ilegale în zonă, de-a lungul rîului Bîc, se revarsă în lacul „Ghidighici" și pun în pericol întregul bazin acvatic.

Potrivit municipalității, proprietarii iazurilor deţin dreptul de arendă asupra terenurilor din zonă, în baza unei decizii a Consiliului Local Vatra. Acum cîţiva ani ei au renunţat la agricultură şi au construit pe terenurile respective trei iazuri, transformîndu-le în crescătorie de peşte. De asemenea, au construit ilegal un dig pe rîul Bîc. În consecinţă, a scăzut debitul apei în rîu, fapt ce duce la scăderea nivelului apei în lacul Ghidighici şi creşterea stratului de nămol. În plus, murdăria din iazuri se revarsă în lacul Ghidighici. În context, Chirtoacă a cerut Direcții situației excepționale să monitorizeze cazul.

Lacul Ghidighici a fost construit încă în anul 1962, iar barajul bazinului de apă – în anul 1964. De atunci, galeria de scurgere a apei nu a mai fost reparată, iar specialiştii recomandă consolidarea digului.
click