21 ianuarie

În 2014 Academia de Ştiinţe a Moldovei îşi va alege un nou preşedinte

În anul 2014 Adunarea generală a Academiei de Ştiinţe a Moldovei urmează să aleagă un nou preşedinte al instituţiei, avînd în vedere faptul că expiră mandatul de şase ani al lui Gheorghe Duca. Săptămîna trecută Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică a anunţat concursul privind alegerea preşedintelui AŞM.

Potrivit agenţiei „Infotag”, la concurs pot participa membrii titulari ai Academiei, care întrunesc condiţiile stipulate în Statutul AŞM şi în Legea cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică. De asemenea, candidaţii la funcţia de preşedinte al Academiei trebuie să cunoască limba engleză şi să aibă o experienţă de cel puţin cinci ani de activitate managerială.

Dosarul candidaţilor trebuie să conţină cererea de participare, scrisoare de recomandare din partea unei secţii de ştiinţe a Academiei, membrilor titulari şi membrilor corespondenţi ai Academiei; curriculum vitae, certificatul medical; concepţia programului de activitate în viitoarea funcţie de preşedinte.

Secţia ştiinţelor naturale şi exacte şi cea de studii inginereşti şi tehnologice l-au recomandat pentru un nou mandat pe actualul preşedinte al instituţiei, Gheorghe Duca, iar Secţia de ştiinţe umanistice şi arte l-a recomandat atît pe actualul preşedinte al AŞM, cît şi pe academicianul Valeriu Pasat, fost director al Serviciului de Informaţii şi Securitate. Celelalte secţii ale AŞM nu au înaintat deocamdată niciun candidat pentru această funcţie.

„Pînă în prezent, niciun candidat nu s-a înscris la concurs, însă doritorii au timp să facă acest lucru pînă pe data de 17 februarie, cînd expiră termenul de înregistrare la concurs”, a explicat secretarul comisiei de organizare a concursului, Ion Vîrţanu.

Potrivit lui, alegerile sînt preconizate pentru data de 17 aprilie, iar preşedintele instituţiei va fi ales de Adunarea generală a AŞM, care întruneşte 78 de doctori habilitaţi şi 97 de membri titulari şi corespondenţi ai AŞM.

„Preşedintele va fi ales prin vot închis cu majoritatea simplă a celor prezenţi, însă nu mai puţin de 2/3 din numărul de membri ai Adunării generale”, a spus Vîrţanu.

Gheorghe Duca conduce AŞM din anul 2004, cînd a fost numit în această funcţie printr-un decret al preşedintelui de atunci al ţării, Vladimir Voronin. Ulterior, în anul 2008 acesta a fost ales în funcţia de preşedinte al AŞM pentru un mandat de şase ani, în rezultatul unui concurs. Legea prevede că preşedintele instituţiei nu poate fi ales mai mult de două mandate consecutiv. Deşi unii consideră că Duca nu este în drept să mai aspire la această funcţie, alţii, inclusiv Duca, consideră că în prezent a expirat primul lui mandat, deoarece în anul 2004 acesta a fost numit, şi nu ales, în funcţia de preşedinte al AŞM. click