09 aprilie

Maia Sandu nu se teme de greva profesorilor: Perfecționați-vă și apoi cereţi majorări salariale!

Ministrul Educației nu se teme de protestele profesorilor, care cer majorarea salariilor. Într-un interviu acordat postului de radio "Europa Liberă", Maia Sandu a declarat că profesorii ar trebui să se gîndească, în primul rînd, la profesionalismul lor și doar apoi să discute despre mărimea retribuţiilor pentru munca lor.

„Noi creştem rigorile pentru cadrele didactice. Noi ne propunem să investim în cadrele didactice. Noi aşteptăm ca ei să-şi schimbe atitudinea, să-şi îmbunătăţească performanţa. În acelaşi timp, toate aceste lucruri trebuie însoţite şi de îmbunătăţirea sistemului de motivare, inclusiv salarizarea cadrelor didactice. Pe termen mediu, noi avem o iniţiativă mai cuprinzătoare, pentru că ne dorim să elaborăm un nou sistem de salarizare şi ne dorim să avem şi un element de salarizare în bază de performanţă, pentru că sînt profesori mai buni şi mai puţin buni. Trebuie să avem un sistem care să ne permită să facem această diferenţiere şi să-i încurajăm pe toţi să-şi crească performanţa”, a declarat Sandu.

În ultimii zece ani, sistemul de învăţămînt moldovenesc a pierdut aproape 10.000 de cadre didactice. Din cauza salariilor insuficiente, care astăzi sînt considerate cele mai joase din Europa, în instituțiile de învățământ ale ţării rămîn vacante aproape o mie de locuri, cu 30% mai mult decît anul trecut.
click