27 mai

Partidul Liberal intenâionează să conteste la Curtea Constituțională Neutralitatea Moldovei

Partidul Liberal (PL) intenţionează să conteste la Curtea Constituţională (CC) un articol al Constituţiei, ce prevede neutralitatea permanentă a Moldovei. Despre aceasta a comunicat liderul PL, Mihail Ghimpu, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, deputatul a spus că „din momentul adoptării Constituţiei, în 1994, acest articol, cu privire la neutralitate, este invalid, deoarece pe teritoriul ţării se află contingentul militar al altui stat”.

„În articolul 11, punctul 2 se spune că Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său, însă Rusia încă în 1992 a intrat în Moldova şi nu intenţionează să plece. Pe parcursul întregii istorii Rusia a acţionat împotriva statului nostru şi dacă nu vom lua măsuri riscăm să pierdem propria ţară”, a menţionat Ghimpu.

Potrivit spuselor sale, „unica soluţie este aderarea la NATO”.

„Dacă nu suntem un stat neutru, atunci ce ne împiedică să aderăm la Alianţa Nord-Atlantică? De ce putem permite dislocarea trupelor ruseşti pe teritoriul nostru, iar dislocarea trupelor NATO nu?”, s-a indigant liderul PL.

Deputatul PL, Valeriu Munteanu, este convins că este imposibil de a anula neutralitatea Moldovei prin intermediul parlamentului, de aceea unica soluţie este adresarea la judecătorii CC.

„Nu vom acumula majoritatea constituţională, deoarece cineva va fi categoric împotrivă, iar cineva, indiferent de acordul iniţial, în ultimul moment se va abţine de la vot”, consideră parlamentarul.
click