03 octombrie

MINISTRUL TRANSPORTURILOR: AM REUȘIT REPARAREA UNUI NUMĂR RECORD DE DRUMURI NAȚIONALE ȘI LOCALE


01 octombrie, 2014
<mt_str50>

”Reabilitarea unui număr record de drumuri naționale și locale reprezintă cele mai importante reușite ale Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor”, a declarat ministrul Vasile Botnari cu ocazia prezentării raportului de activitate a ministerului pe care îl coordonează.

Potrivit agenției ”INFOTAG”, ministrul a menționat că gestionează acest domeniu de un an și patru luni, perioadă în care s-a lucrat într-un ritm intens, pentru ca rezultatele să fie vizibile.

”Dacă în 2013 am avut șantiere deschise pentru 300 de kilometri de drumuri, în acest an am depășit această cifră. La moment, avem în lucru peste 400 de kilometri de drumuri naționale, iar în proces de achiziție sunt încă circa 125 km de drum. Important este că din acest an am început să reparăm și drumuri locale, din sate și orașe, proiect pentru care am alocat din Fondul Rutier, în premieră, 419 mil. de lei”, a declarat Vasile Botnari.

În același timp, oficialul a anunțat că Ministerul Transporturilor finalizează selectarea proiectelor pentru alte 500 km de drum, care vor fi propuse partenerilor de dezvoltare pentru finanțare.
Printre alte realizări importante, Vasile Botnari a menționat relansarea, după mai bine de 20 de ani, a serviciului de aviație sanitară în Moldova, după ce Ministerul Transporturilor a pus la dispoziția Serviciului de Urgență două elicoptere dotate cu echipamente medicale pentru transportul pacienților care necesită intervenții medicale de urgență.

”A fost o ambiție personală pe care am transpus-o în realitate. Drept rezultat, în doar două luni de activitate zeci de pacienți în stare gravă au primit o șansă de a supraviețui, iar solicitările pentru ambulanţele aeriene deja depăşesc numărul orelor de zbor contractate”, a subliniat Botnari.
Printre reușitele Ministerului Transporturilor se mai numără crearea condițiilor atractive pentru venirea companiilor aeriene low-cost și deschiderea noilor curse aeriene, relansarea navigației pe râul Prut, după o stagnare de circa 25 de ani, inițierea reformei la Calea Ferată a Moldovei, inclusiv prin atragerea investițiilor pentru modernizarea liniilor feroviare și a materialului rulant.

”Ministerul poartă convorbiri cu bănci europene pentru a obţine 100 de mil. de euro cu care va cumpăra 11 locomotive noi. În scurt timp va fi prezentat primul vagon pentru pasageri renovat în Moldova la preţuri mai mici, decât cele cerute de companiile din regiune. Astfel, vor fi create noi locuri de muncă”, a spus ministrul.

Potrivit lui, chiar dacă au fost înregistrate numeroase progrese în ramurile de transport, mai sunt încă multe lucruri de făcut.

”Suntem însă deciși să avansăm. Fiecare leu investit în drumurile Moldovei, în căile ferate și în transportul rutier, aerian se va întoarce întreit prin creșterea economică a țării”, a spus ministrul democrat.
link