05 iunie

Decizia Direcţiei Sănătate cu referire la cazul înlocuirii cadavrelor celor doi bebeluşi la SCM nr.1

Letalitatea spitalicească la Spitalul clinic municipal nr.1 în trei ani (2010-2012) a constituit 500 de cazuri, transmite News-Moldova cu referire la concluziile anchetei Direcţiei Sănătate a municipiului Chişinău, care a avut la bază investigarea cazului de înlocuire în această instituţie a doi nou-născuţi morţi.

Potrivit concluziilor anchetei, pe lângă înlocuirea cadavrelor celor doi bebeluşi care a avut loc din imprudenţa atât a personalului, cât şi a administraţiei, conducerea acestui spital „admite repetat nereguli în eliberarea cadavrelor din secţia patomorfologică”.

De asemenea, ancheta a stabilit în acest spital un şir de încălcări atât la nivel de medicină prespitalicească, cât şi în timpul aflării în staţionar: „gravidele nu sunt supravegheate corect, iar medicii-ginecologi nu obţin progrese”.

Totodată, conform raportului, „administraţia spitalului măreşte costurile tratamentului fără motiv, prin dublarea investigaţiilor. De exemplu, pacienţii cu diferite patologii pot fi supuşi procedurilor radiologice în aceeaşi zi sau la distanţă de două zile, astfel fiind supuşi unei iradieri suplimentare”.

Ancheta a mai constatat că „şeful de secţie, precum şi administraţia spitalului, admit încălcarea gravă a regulilor de septică şi antiseptică, punând viaţa pacienţilor într-un mare pericol”.

„Este imposibil ca, după un pansament cu cangrenă, să fie efectuate injecţii intramusculare şi intravenoase”, se menţionează în raportul Direcţiei Sănătate.

Investigaţia a mai stabilit că la acest spital „au fost admise cazuri când termenul de valabilitate restant al medicamentelor la momentul primirii a constituit mai puţin de 60% din termenul iniţial de valabilitate”.

Pe lângă neregulile de ordin medical, la Spitalul nr.1 au mai fost depistate şi ilegalităţi financiare.

În concluzie, Direcţia Sănătate a propus Consiliului Municipal Chişinău ca directorul acestui spital, Victor Savin, să fie demis din funcţie „pentru admiterea unui management defectuos în cadrul instituţiei”.

Consilierii au decis, însă, să amâne acest subiect până la definitivarea anchetei desfăşurată la Spitalul Clinic Municipal nr.1.
click