14 februarie

Coaliţia de guvernare consideră actuala sesiune a Parlamentului ca fiind cea mai importantă

Liderii partidelor Coaliţiei pentru Guvernare Pro-Europeană (CGPE) consideră că sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului, care s-a deschis joi, este cea mai importantă din activitatea convocării actuale.

După cum a comunicat corespondentul agenţiei "Infotag" acreditat în organul legislativ, liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a numit sesiunea "decisivă pentru democraţia Moldovei".

"PLDM propune organizarea audienţelor pe poate aspectele Acordului de asociere RM-UE. Vom face tot posibilul pentru ca documentul să fie semnat. Alte aspecte vizează construcţia drumurilor noi, apeductelor, canalizaţiei, infrastructurii sociale. Trebuie să creăm noi locuri de muncă şi să luptăm cu birocraţia din economie. Vom susţine crearea unui fond de stabilizare a agriculturii", a spus politicianul.

Potrivit lui, fracțiunea liberal-democrată are "proiecte de luptă cu corupţia, care loveşte în buzunarul fiecărui cetăţean".

"Timp de opt ai guvernării Partidului Comuniştilor, corupţia a devenit fundamentală, de aceea acum este greu de luptat cu acest fenomen. Vom adopta pachetul de legi anticorupţie, vom susţine Guvernul în crearea unei justiţii bune. Desigur, ar trebui să ne aşteptăm şi la provocări – separatism, atacuri la personalitate şi altele. Vom convinge deputaţii din PCRM să nu participe la aceste acţiuni, deoarece comuniştii sînt dispuşi să jertfească integritatea ţării", consideră deputatul.

Liderul Partidului Democrat şi şeful fracţiunii parlamentare a PDM, Marian Lupu, a spus că "coaliţia de guvernare rămîne unită şi aceasta este o şansă pentru democraţie şi libertatea republicii".

"Partidul Democrat a devenit catalizatorul creării unui guvern democrat. Scopul nostru este de a obţine susţinerea poporului. Avem înainte reforme grele, dar necesare. Trebuie să luptăm cu cei care sînt împotriva ideii de integrare europeană", a subliniat Lupu.

Potrivit lui, "CPEG va proteja suveranitatea de provocări".

"Parlamentul este un for deschis, dar trebuie utilizat pentru atacuri, pentru crearea tensiunilor, pentru îndemnuri împotriva suveranităţii ţării. Priorităţile Partidului Democrat sînt similare cu poziţia majorităţii cetăţenilor – un stat puternic, supremaţia legii, sporirea nivelului de viață, dezvoltarea comunităţilor locale, îmbunătăţirea calităţii serviciilor, revenirea la armonia societăţii. Pentru ca aceste aspecte să fie resimţite de toţi cetăţenii", a menţionat Lupu.

Liderul liberal-reformatorilor, Ion Hadârcă, a numit prioritar obiectivul de a semna Acordul de asociere şi de liber schimb cu UE.

"Sper că în curînd ne vom bucura şi de regimul liberalizat de vize. Trebuie să fortificăm relaţiile cu România. Astăzi avem relaţii foarte bune, proiecte comune în domeniul energeticii şi infrastructurii. Cu Turcia am îmbunătăţit relaţiile. Progresul real a fost apreciat la nivel înalt – la nivelul Consiliului Europei. Moldova este un stat cu o democraţie dezvoltată. Colega noastră Ana Guţu a fost aleasă în calitate de şef de comisie pe lîngă Consiliul Europei", a menţionat Hadârcă.

Deputatul este convins că "autorităţile moldoveneşti nu trebuie să-şi aducă aminte de conaţionalii noştri de peste hotare doar în ajunul alegerilor".

"De asemenea, trebuie să fim responsabili pe calea privatizării şi să nu repetăm greşelile admise la privatizarea Băncii de Economii şi a Aeroportului Internaţional Chişinău", a spus Hadârcă.

După discursuri, președintele legislativului, Igor Corman, a anunţat o pauză pînă la ora 13.00.
click