30 aprilie

Plahotniuc a decis să se debaraseze de Lupu

Președintele formal al Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, este tot mai puțin ”simțit” în campaniile de promovare ale formațiunii, locul lui fiind ocupat de alți colegi, persoane apropiate liderului de facto al PDM, Vladimir Plahotniuc.

Cu ocazia abolirii regimului de vize de către Uniunea Europeană, partidele de guvernământ au făcut spoturi publicitare, prin care felicită Moldova cu acest ”succes al întregului popor”.

Spotul PLDM este vociferat, tradițional, de președintele formațiunii, fostul Premier demis pentru acte de corupție, Vladimir Filat, chiar dacă regimul de vize a fost abolit în perioada guvernării Premierului Iurie Leancă, prim-vicepreședinte al PLDM.

Surpriză pentru spectatori a fost spotul social al Partidului Democrat din Moldova, care este vociferat de Președintele Parlamentului, Igor Corman, persoană apropiată oligarhului, Vladimir Plahotniuc. Acest lucru se întâmplă în pofida faptului că spotul reprezintă PDM, iar președintele acestei formațiuni este Marian Lupu.

În aceeași ordine de idei, fracțiunea PDM în Parlament este reprezentată mai activ de vicepreședintele Parlamentului, vicepreședintele PDM, Andrian Candu, chiar dacă echipa parlamentară a acestei formațiuni este condusă de Marian Lupu.

Marian Lupu a preluat conducerea PDM în anul 2009, după ce a părăsit Partidul Comuniștilor din cauza că nu a fost înaintat la funcția de Președinte al Moldovei. Plecarea sa din PCRM a fost susținută de oligarhul, Vladimir Plahotniuc, care este ”proprietarul” și liderul de facto al PDM. După alegerile din 28 noiembrie 2010, Marian Lupu a fost ales Președinte al Parlamentului. Pe data de 25 aprilie 2013 a fost demis din această funcție din cauza ”pericolului pentru democrație” pe care îl reprezintă. Mai târziu, Lupu a fost ”ridicat” la funcția de președinte al fracțiunii parlamentare a PDM.
сlick