03 octombrie

UN SONDAJ SOCIOLOGIC DEMONSTREAZĂ O CREŞTERE A RATINGULUI LUI RENATO USATÎI ŞI A PARTIDULUI SĂU NEÎNREGISTRAT

În viitorul Parlament al Moldovei vor trece cinci partide politice – Partidul Comuniştilor, Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat, Partidul Lui Renato Usatîi şi Partidul Liberal. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, astfel arată rezultatele sondajului „Perspectiva alegătorilor activi în pragul alegerilor parlamentare din R.Moldova”, desfăşurat de Institutul de Marketing și Sondaje IMAS.

Directorul Institutului, Doru Petruţi, a comunicat că la sondaj au participat 1032 de cetăţeni ai Moldovei cu vârste de peste 18 ani din 71 de localităţi, cu excepţia Transnistriei. Potrivit spuselor sale, sondajul a fost efectuat în perioada 5-22 septembrie, pentru „a măsura temperatura înaintea alegerilor”. El a subliniat că din sondaj au fost excluşi cei ce nu vor participa la alegeri sau sunt indecişi. Potrivit organizatorilor marja de eroare este de +/-3%.

Conform sondajului, dacă duminica următoare ar fi avut alegeri, pentru Partidul Comuniştilor ar fi votat 23,4% din alegători, pentru Partidul Liberal Democrat – 18,6%, pentru Partidul Democrat – 10,7%, pentru Partidul lui Renato Usatîi (PaRUs) – 6,7%, pentru Partidul Liberal – 6,3%. Printre partidele care nu vor depăşi pragul electoral sunt: Partidul Socialiştilor – 2,8%, Mişcarea Populară „Antimafia” – 1,4%, Partidul Liberal Reformator – 0,9%.

„Observăm o creştere a lui Renato Usatîi şi a partidului său, care a figurat în sondaj ca „PaRUs”. Apoi, acest partid nu a fost înregistrat şi, prin urmare, nu va participa la alegeri. Cel mai probabil Usatîi va crea un bloc electoral, cum a afirmat. În acest caz, îi va fi mai greu să treacă în Parlament, deoarece va trebui să adune cel puţin nouă procente din voturile alegătorilor”, a menţionat Petruţi.

Potrivit spuselor sale, Usatîi se evidenţiază şi printre politicienii cu cel mai înalt nivel de încredere. Această listă este condusă de Prim-ministrul Iurie Leancă şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, pentru care câte 41% din populaţie şi-au dat votul de încredere. Fiind urmaţi de liderul comuniştilor, Vladimir Voronin -33% şi Renato Usatîi – 31,5%. Preşedintele PDM, Marian Lupu, preşedintele PLDM – Vlad Filat, şi Preşedintele Parlamentului, Igor Corman au aproximativ acelaşi nivel de încredere – circa 30%. După ei în listă s-a amplasat prim-vicepreşedintele PDM, Vlad Plahotniuc – 11%.

Dacă ar exista posibilitatea de a alege prin vot direct Prim-ministrul, atunci 28,7% ar fi votat pentru Iurie Leancă, 16,2% - pentru Vladimir Voronin, 8,4% - pentru Dorin Chirtoacă, 8% - pentru Vlad Filat, 6,6% - pentru Marian Lupu, 3,7% - pentru Igor Corman, 1,3% - pentru preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase.

Fiind întrebaţi de unde se informează pe teme politice două treimi din respondenţi au indicat posturile de televiziune, 5% - radio şi 2% - ziare. Totuşi, sondajul a demonstrat o majorare semnificativă a celor ce se informează din Internet – 23%.
link