27 februarie

Doar renunţarea la parcursul european ar deschide uşile Kremlinului pentru Chişinău , analişti

Uşile Kremlinului se vor deschide pentru guvernanţii Republicii Moldova doar când vor anunţa că renunţă la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Federaţia Rusă va continua să menţină constrângerile economice la adresa Republicii Moldova fără a oferi explicaţii clare. Afirmaţiile aparţin mai multor analişti politici invitaţi în platoul emisiunii „Politica” la postul de televiziune TV7, notează IPN.

Analistul politic, Arcadie Barbăroşie, a menţionat că oficialii moldoveni pleacă acolo unde sunt aşteptaţi şi unde primesc susţinerea promisă, deoarece nu se aşteaptă să obţină susţinere din Est, astfel încât să câştige voturile electoratului.
„Există o limită. Sunt convins că doar declaraţii garantate că Moldova nu va semna Acordul de Asociere va deschide uşile Kremlinului. Vinul nostru nu este otravă pentru ca embargoul să fie în continuare menţinut”, a spus analistul politic.

Expertul Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, a spus că în timp ce oficialii moldoveni pleacă cu vizite oficiale tot mai dese în Vest, relaţiile cu Rusia sunt destul de proaste. Totodată, piedicile comerciale din partea Federaţiei Ruse au apărut după declaraţiile ferme de asociere cu UE. „Guvernarea face eforturi permanente de menţinere a dialogului cu Federaţia Rusă, însă există o atitudine rece din partea Rusiei care îşi apară interesele în regiune, şi nu o putem obliga să se comporte altfel”, a specificat Igor Boţan.

Bogdan Ţîrdea, analist politic, a comunicat că Republica Moldova are o problemă foarte gravă a migranţilor din Rusia, care riscă să-şi piardă locurile de muncă. Moldova va pierde venituri din remitenţele expediate în sumă de circa 1 miliard de lei. O altă problema gravă este cea a vinurilor, dar şi problema transnistreană. „Să nu uităm şi despre dimensiunea declaraţiilor din Ucraina, care susţin că regiunea transnistreană este zonă de interes pentru că 30% din locuitori sunt ucraineni şi că teritoriul din stânga Nistrului a fost teritoriu ucrainean. Sunt declaraţii care trebuie verificate pentru a evita din start riscurile”, a adăugat Bogdan Ţîrdea.

Analistul a subliniat că Republica Moldova este în zona de influenţă destul de importantă a Federaţiei Ruse şi, dincolo de vizitele în SUA şi UE, guvernanţii de la Chişinău trebuie să se focuseze imediat pe problemele existente, care pot crea tensiuni reale în viitorul apropiat.
click