11 iunie

Moldova va marca 100 de ani de la începutul primului război mondial

Moldova va marca 100 de ani de la începutul Primului Război Mondial. Acest fapt este prevăzut în hotărârea corespunzătoare a prim-ministrului Iurie Leancă şi planul de evenimentele cu prilejul acestei date memorabile, aprobat de premier.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, conform acestuia, delegaţia Moldovei va participa pe 14 iulie la parada militară din Paris, dedicată aniversării a 100 de ani de la începutul războiului.

Va fi elaborat volumul documentar „Basarabia în primul Război Mondial” şi publicat cu prilejul a 100 de ani de la încheierea acestuia, în 2018. Surse pentru aceste scopuri urmează a fi alocate de Ministerul Finanţelor. Iar Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene urmează să identifice persoanele originare din Moldova, care au luptat pe fronturile acestui război sau au decedat în timpul acesteia şi să le includă numele în volum.

În septembrie la Chişinău va avea loc conferinţa ştiinţifică „Primul Război Mondial: cauze şi consecinţe”. Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei va pune în circulaţie primul timbru şi felicitare cu această tematică. Se prevede şi restaurarea mormintelor ostaşilor, căzuţi în anii Primului Război Mondial.

În august, la Muzeul Naţional va fi organizată o expoziţie tematică „Primul Război Mondial – începutul tragediilor din secolul XX”.
click