10 aprilie

Profesorii amenință cu grevă generală în ajun de Bacalaureat

Profesorii amenință cu grevă generală din luna mai întrucât Guvernul refuză să le majoreze salariile cu 50 la sută.

„Suntem siguri că putem obține o majorare mai mare a salariilor, decât 20 la sută, ceea ce ne propune Guvernul. Nu vom ceda, deoarece cadrele didactice nu pot trăi cu așa salarii mici. Sunt profesori care au muncit o viață, iar acum fiind pensionari, primesc o pensie mizeră și sunt nevoiți să activeze mai departe”, a precizat președintele Sindicatului Educației și Științei, Dumitru Ivanov.

Acțiunile de protest în fața Guvernului vor continua și mâine, începând cu ora 10:00. La protestul de astăzi au participat peste 500 de dascăli de la Hâncești, Drochia, Fălești, Florești, Chișinău etc.

Pe lângă majorarea salariilor, profesorii au solicitat autorităților stabilirea cuantumului salariului pentru categoria I a Rețelei tarifare unice în mărime egală minimului de existență, majorarea sporului la salariu pentru deținătorii gradelor științifice „doctor în științe” până la 1000 de lei şi „doctor habilitat” până la 1500 de lei și majorarea cuantumului burselor de studii pentru toate categoriile tineretului studios, începând cu 1 ianuarie 2014.

Premierul Iurie Leancă declara ieri că Guvernul este în proces de identificare a resurselor financiare. „Vom veni cu formule care pot schimba spre bine situația pedagogilor. Nu pot da detalii până nu vor fi finisate negocierile cu sindicatele. Am propus să luăm o pauză de o lună”, a declarat Iurie Leancă.

Sindicatul Educaţiei şi Ştiinţei întrunește peste 103 mii de angajați ai sistemului de învățământ şi 34 de mii de studenți.
click