17 iulie

Un expert din SUA a calificat drept "INDECENTĂ" graba cu care parlamentul Moldovei a ratificat acordul de Asociere cu UE

Chişinău, 16 iulie ( INFOTAG ). "În calitate de observator extern, am fost surprins de graba indecentă cu care adepţii Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană au ratificar acest document” - a declarat miercuri vicedirectorul Institutului American în Ucraina, James George Jatras, la "masa rotundă" cu genericul "Acordul de Asociere cu UE şi viitoarele alegeri parlamentare din Moldova".

Potrivit agenţiei "INFOTAG", expertul s-a arătat mirat de faptul că au fost ignorate apelurile opoziţiei de a amâna ratificarea până la încheierea alegerilor şi a permite legislativului nou să decidă soarta acordului.

Jartas a spus că nu pune la îndoială faptul că astfel de acţiuni, într-un viitor apropiat, pot fi dăunătoare pentru perspectivele de implementare a acestui Acord.

"Când cineva vă propune o tranzacţie şi vă spune: "Nu pierdeţi timpul înzadar pentru a studia cele scrise cu litere minuscule, pur şi simplu, semnaţi!", aceasta înseamnă, de obicei, că cineva caută să ascundă ceva", a menţionat el.

În calitate de cetăţean al SUA, el s-a arătat îngrijorat de faptul că anume Washingtonul este cel care promovează acordul.

Vicedirectorul Institutului American în Ucraina a amintit, în primul rând, că SUA nu sunt membri al Uniunii Europene. În context, domnul Jartas s-a întrebat: "Ce are SUA cu "integrarea" în Uniunea Europeană, fără să mai vorbim de Parteneriatul Estic? Cine a desemnat Departamentul de Stat să judece ce înseamnă pentru Europa să fie "unită, liberă şi paşnică" ?

Expertul a declarat că partidele politice din Moldova trebuie să se determine de urgenţă care sunt beneficiile Acordului de Asociere cu UE pentru Moldova, dacă acesta este bun pentru economia moldovenească, bun pentru nivelul de trai al moldovenilor.
click