26 iunie

Experți ruși: După asocierea cu UE, Republica Moldova riscă să piardă anual 20% din PIB

Semnarea Acordului de Asociere cu UE va genera pierderi de miliarde de dolari pentru Ucraina și Republica Moldova, spun experți ruși intervievați de RIA Novosti.

Potrivit directorului Centrului pentru Studii Integrative EDB, Eugen Vinokurov, Republica Moldova va suferi pierderi în valoare de circa 1,5 miliarde de dolari. „Este estimată o rată anuală de 1,5 – 1,6 miliarde de dolari sau 20% din PIB-ul Republica Moldova”, spune Vinokurov, precizând că banii vor fi epuizați în două moduri, din cauza reducerii exporturilor și a diminuării migrației.

Citește și: Rusia avertizează Moldova cu sancțiuni economice

Alt expert rus, Dmitri Mityaev, a precizat că semnarea Acordului de Asociere va genera efecte pozitive la Chișinău, dat fiind faptul că „statul va încerca să întărească forța de muncă, iar cei plecați peste hotarele țării ar opta pentru revenirea în Moldova”.

Aceste declaraţii intervin în contextul în care Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, trei foste republici sovietice, urmează să semneze vineri acorduri de asociere cu Uniunea Europeană, un lucru care irită Moscova din cauză că cei trei foşti sateliţi sovietici urmează să iasă din sfera sa de influenţă.
click