28 octombrie

UN EXPERT AMERICAN CONSIDERĂ CĂ REFERENDUMUL PRIVIND ACORDUL DE ASOCIERE CU UE VA CONTRIBUI LA PĂSTRAREA UNITĂŢII MOLDOVEI

Vicedirectorul Institutului American în Ucraina (IAU), expertul american James George Jatras, consideră că "desfăşurarea unui referendum cu privire la Acordul de Asociere cu Republica Moldova - Uniunea Europeană va contribui la păstrarea integrităţii RM". Potrivit agenţiei "INFOTAG", declarații în acest sens Jatras a făctu în cadrul unei "mese rotunde" la Chişinău.

"Moldova se pregăteşte pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie, care pot determina soarta Acordului de Asociere (AA) şi liber schimb (DCFTA) cu Uniunea Europeană. În această situaţie nu este clar dacă, clasa politică de la Chişinău ia în calcul ceia ce s-a întîmplat în Ucraina", a menţionat expertul.

Potrivit lui, în condiţiile "disonanţei acute a opiniilor societăţii, acutizării tensiunilor şi polarizării puternice a opiniilor", liderii politici "tot mai puţin tind să comunice cu oponenţii în spiritul compromisului şi respectului reciproc".

"În loc să amâne referendumul pentru după alegeri, în dependenţă de cine va câştiga, poate are sens de a cere tuturor părţilor implicate să-şi exprime poziţia acum, înalte de alegeri. Disponibilitatea declarată a părţilor de a desfăşura referendumul după alegeri poate ajuta la păstrarea unităţii Moldovei", a menţionat Jatras.

Potrivit spuselor sale, promovarea ideii referendumului ar fi demonstrat "respect faţă de toţi moldovenii, indiferent de apartenenţa etnică, limba pe care o vorbesc sau alfabetul folosit".

"Ținând cont de exemplul fără de succes al Ucrainei este foarte important pentru ca moldovenii să caute decizii echilibrate, care vor consolida ţara, nu o vor rupe în bucăţi", a subliniat expertul.

El a amintit că aceasta "este foarte important şi pentru Transnistria şi Găgăuzia".

"Noi nu trebuie să uităm experiența Ucrainei, care a fost absorbită de haos după încercarea lui Victor Ianukovici de a schimba, nu de a anula înţelegerile atinse între Kiev şi Bruxelles. Acea simplă încercare a scos la iveală lupta continuă "cine pe cine" conform principiului "câştigătorul obține totul" între cei care sunt "pentru" şi cei "contra" Europei. Şi toate speranţele pentru echilibru în Ucraina şi lume au devenit imposibile. Nu trebuie să se întâmple la fel şi în Moldova", a conchis Jatras. link