11 iulie

Parlamentul va examina în prima lectură noul cod al educației

Parlamentul va examina joi, în şedinţă plenară, operarea modificărilor şi completărilor la Codul educaţiei. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, anunţul a fost făcut la şedinţa comisiei parlamentare pentru cultură, ştiinţă, tineret, sport şi mass-media, care a avut loc joi dimineaţa.

Autorii proiectului enunţă în calitate de necesitate de a modifica proiectul Codului educaţiei accesul insuficient al copiilor la educaţia preşcolară, reducerea ritmului de educare în sistemul învăţământului mediu, reuşita redusă în învăţământul general, calitatea cadrelor didactice şi a conducătorilor de şcoli. Potrivit lor, noul cod va asigura o funcţionare stabilă a sistemului de învăţământ în contextul dezvoltării ţării.

În legătură cu aceasta, guvernul a elaborat un şir de amendamente, printre care prelungirea învăţământului obligatoriu până la vârsta de 18 ani, sporirea atractivităţii profesiei de pedagog, elaborarea unui sistem integrat de contabilitate, monitorizarea şi analizarea sistemului de învăţământ.

Pentru implementarea acestor prevederi statul propune preconizarea unor cheltuieli suplimentare din bugetul de stat: prelungirea învăţământului obligatoriu – $400 mil./anual, susţinerea tinerilor specialişti – 61 mil. de lei/anual.

Agenţia „INFOTAG” a comunicat anterior că proiectul Codului educaţiei, care a fost elaborat de Ministerul Educaţiei, a generat dispute în societate şi o critică dură din partea opoziţiei. Comisia de profil a perfecţionat proiectul de lege, înaintându-l în parlament pentru a fi aprobat până la finele sesiunii curente.
click