26 septembrie

Natalia Gherman a susținut un discurs la tribuna ONU de la New York



Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, a susținut, joi, 25 septembrie, la New York, la tribuna ONU, discursul național în cadrul Segmentului Înalt al celei de-a 69-a Adunări Generale, relatează UNIMEDIA.

Șefa diplomației de la Chișinău a reconfirmat atașamentul Republicii Moldova pentru opțiunea europeană și importanța implementării Acordului de Asociere RM-UE, cu scopul de a valorifica pe deplin beneficiile asocierii pentru toți cetățenii țării noastre, inclusiv pentru locuitorii din regiunea transnistreană. „Următorul obiectiv al Republicii Moldova este depunerea cererii de aderare la UE”, a declarat ministrul Natalia Gherman.

De asemenea, oficialul moldovean a reiterat importanța respectării principiului suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova în procesul de soluționare a conflictului transnistrean, precum și necesitatea finalizării procesului de retragere de către Federația Rusă a forțelor militare și munițiilor din stânga Nistrului.

În contextul crizei din Ucraina, ministrul Natalia Gherman a reiterat importanța respectării prevederilor Cartei ONU și a Dreptului Internațional în eforturile de soluționare a conflictului.

Totodată, a fost exprimat faptul că Republica Moldova va avansa implementarea Obiectivelor de Dezvoltare a Mileniului, în special prin promovarea drepturilor omului, a libertății de exprimare și guvernării deschise.

În încheierea alocuțiunii, oficialul a reiterat angajamentul țării noastre de a promova principiile fundamentale ale ONU, precum pacea, securitatea, supremația legii și dezvoltarea durabilă la nivel global.

Textul integral al discursului susținut de ministrul Natalia Gherman poate fi accesat pe pagina oficială ONU.
link