17 iunie

Numărul adepților integrării europene în Moldova este în scădere

În Republica Moldova numărul adepților integrării europene s-a redus de la 50% pînă la 44%. Pentru aderarea la Uniunea Vamală se pronunță 40% din respondenți. Aceste date se conțin în studiul prezentat astăzi de Comisia Analitică din Slovacia și Institutul de Politici din Europa Centrală, sloganul căruia este „Să transformăm Moldova în casa noastră”.

Potrivit autorilor studiului, reducerea numărului adepților vectorului european se explică prin informarea slabă a populației, schimbarea opiniei potrivit căreia după semnarea documentelor de asociere și liber schimb cu UE toate problemele țării se vor rezolva de la sine, precum și propaganda prorusă a vectorului eurasiatic de dezvoltare.

În acest sens s-a amintit de Bălți, Găgăuzia și satele bulgărești din Moldova.

Nici discursul șefului Delegației UE în Moldova, Pirkka Tapiola, nu i-a însuflețit pe organizatorii sondajului, unde primul a amintit că a venit timpul de a renunța la estimarea geopolitică a alegerii dintre UE și Uniunea Vamală. Oficialul european a mai spus că UE nu este o mană cerească și va trebui de muncit mult.

„Voi singuri trebuie să vă edificați Moldova. Uniunea Europeană este doar un partener. Voi trebuie să faceți reforme, să luptați cu corupția, care este cea mai mare problemă a societății moldovenești”, a subliniat Tapiola.
click