20 februarie

„Gazprom” a cîștigat în instanță un nou caz privind încasarea datoriei istorice de milioane de dolari de la „Moldovagaz”

Concernul rus „Gazprom” a cîștigat în instanța de judecată un nou caz privind încasarea datoriilor istorice în mărime de 485,67 milioane de dolari SUA de la „Moldovagaz” SA pentru gazele naturale consumate în anul 2010, relatează NOI.md.

Potrivit unui raport al holdingului rus, în luna februarie 2013, „Gazprom” s-a adresat Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lîngă Camera de Comerţ şi Industrie a Rusiei cu cererea de încasare de la „Moldovagaz” a datoriei pentru gazul livrat în anul 2010, în valoare totală de 485,67 milioane de dolari, iar pe 11 noiembrie 2013 instanța a dat cîștig de cauză concernului rus. În total, instanța de judecată a satisfăcut cererile „Gazprom”-ului privind încasarea datoriilor istorice de la „Moldovagaz” în sumă de peste 1,3 miliarde de dolari.

Totodată, ”Moldovagaz” declară că aceste datorii s-au acumulat din cauza imposibilității de a influența asupra companiei „Tiraspoltransgaz”, care activează pe teritoriul regiunii transnistrene. Acțiunile întreprinse de „Gazprom” sînt determinate de cererea organelor vamale și valutare ale Rusiei privind necesitatea respectării termenelor de repatriere a mijloacelor financiare. Pînă în prezent, „Gazprom” nu a întreprins anumite măsuri în vederea executării deciziilor Curții de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lîngă Camera de Comerţ şi Industrie a Rusiei privind încasarea datoriilor istorice de la „Moldovagaz”. click