10 martie

Protestul gravidelor: „Nu ne luaţi din puţinul pe care ni-l dați!”

„Nu ne luaţi din puţinul pe care ni-l daţi”, „Vreau să cresc alături de mama mea”, „Statul îmi obligă mama să plece la muncă peste hotare".

Sunt doar câteva dintre lozincile gravidelor venite astăzi în faţa Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale pentru a protesta faţă de adoptarea noii legi, care prevede micşorarea indemnizaţiilor pentru copii.

Dacă până acum calculul indemnizaţiei se făcea în baza ultimelor 6 luni, potrivit noii legi, se va calcula media lunară a ultimelor douăsprezece luni.

Iar dacă în această perioadă gravidele îşi iau concediu de boală o lună, sau mai multe, atunci fiecare lună se va calcula cu 900 lei pentru bugetari și 1400 pentru cei din sectorul real.

După legea veche, mămicile care, aflate în concediu de maternitate, ieşeau la serviciu, primeau indemnizația deplină de creștere a copilului de până la trei ani, plus salariul pentru șapte ore de muncă.

Conform prevederilor din noua lege însă, femeile vor trebui sau să lucreze doar patru ore pe zi, pentru a-şi păstra indemnizaţia, sau să revină la serviciu cu program deplin, dar să fie lipsite de compensaţii din partea statului.

Pentru femeile care rămân însărcinate pentru a doua oară în timp ce se află în concediu de maternitate, indemnizaţia de 30% pentru cel de-al doilea copil se va calcula din suma de 900 de lei pentru bugetari şi 1400 de lei pentru cei din sectorul real.

Reprezentanţii Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale susţin că legea poate fi oricând modificată, de aceea au invitat mămicile la o întâlnire pentru a le asculta doleanţele şi propunerile.
click