22 ianuarie

Comisia de la Veneţia se va expune, în luna martie, în privinţa unei eventuale aplicări, în Republica Moldova, a votului mixt

Scopul introducerii votului mixt este unul pozitiv. De această părere este secretarul Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert, care s-a întâlnit ieri la Chişinău cu deputaţii din coaliţia de guvernare şi cu cei din opoziţie. Comisia de la Veneţia urmează să se expună, în luna martie, în privinţa unei eventuale aplicări, în Republica Moldova, a votului mixt, potrivit căruia jumătate din deputaţi vor putea fi aleşi în mod direct şi nu pe liste de partid.

Secretarul Comisiei de la Veneția, Thomas Markert, a avut o întrevedere cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman. Prudent în declaraţii, oficialul european a apreciat importanţa introducerii votului mixt.

„Scopul reformei, cel de a aduce reprezentanţii electorali mai aproape de cetăţeni, este unul pozitiv. Este o problemă importantă şi complexă, multe chestiuni trebuie discutate. Una din ele este dacă e momentul oportun pentru a face asemenea schimbări”, spune Markert.

Acum problema se pune în necesitatea modificării sistemului electoral, în condiţiile în care până la alegeri a mai rămas puţin timp. Normele europene prevăd că asemenea schimbări pot fi făcute cu cel puţin un an înainte de alegeri. Democraţii, care sunt autorii iniţiativei, sper să se încadreze în acest timp.

Liberal-democraţii nu spun deocamdată dacă susţin sau nu iniţiativa.

După ce au discutat cu democraţii şi liberal-democraţii, reprezentanţii Comisiei de la Veneţia s-au întâlnit şi cu deputaţii din opoziţie. Comuniştii au criticat ideea introducerii sistemului electoral mixt.

Sistemului electoral mixt prevede ca jumătate din deputaţi să fie aleşi pe circumscripţii uninominale, iar restul - pe liste de partid. Iniţiativa democraţilor mai prevede revenirea la pragul electoral de 4%. Comisia de la Veneţia se va expune asupra documentului în luna martie.
click