17 ianuarie

Moldova este exact ca tiganul roman care sta cu mana intinsa pe Champs-Élysées

CNA a decis, luni, să amendeze televiziunea B1 TV cu 10.000 de lei, din cauza limbajului injurios folosit de Corneliu Vadim Tudor în emisiunea "Talk B1" din 29 noiembrie şi a afirmaţiilor cu caracter discriminator făcute de Radu Banciu pe 24 decembrie.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de luni, mai multe emisiuni difuzate pe B1 TV în lunile noiembrie şi decembrie, în legătură cu care Consiliul a primit mai multe reclamaţii.

În urma dezbaterilor din şedinţa de luni, CNA a decis, la propunerea lui Christian Mititelu, să amendeze cu 10.000 de lei televiziunea B1 TV pentru ediţia din 29 noiembrie a emisiunii "Talk B1" şi pentru ediţia din 24 decembrie a emisiunii "Lumea lui Banciu".

În emisiunea "Talk B1" a fost invitat Corneliu Vadim Tudor, titlul programului fiind "Corneliu Vadim Tudor, urmărit penal; Urmărirea penală după plângerea Angelei Bălan".

În respectiva emisiune, Corneliu Vadim Tudor a folosit un limbaj injurios la adresa fostului membru al PRM Angela Bălan.

Pe de altă parte, în emisiunea "Lumea lui Banciu" analizată, realizatorul Radu Banciu a vorbit despre premierul moldovean Iurie Leancă, spunând despre acesta că este "un terchea-berchea". De asemenea, Radu Banciu a afirmat: "În general, Moldova este exact ca ţiganul român care stă cu mâna întinsă pe Champs-Élysées (...) Asta este Moldova. Un ţăran sau un ţigan, după cum vreţi, care n-a făcut altceva decât să cerşească pe lângă România de când îi ştim noi".

El a vorbit şi despre tinerii moldoveni veniţi la studii în România, folosind, de asemenea, un limbaj injurios.

Întrebat de ce a fost chemat Corneliu Vadim Tudor în emisiunea "Talk B1", Rareş Aniţa, reprezentantul B1 TV, a spus că subiectul discutat era unul de actualitate.

În ceea ce priveşte emisiunea "Lumea lui Banciu", Rareş Aniţa a spus că în acest program Radu Banciu a exprimat opinii. "Au fost câteva tuşe de limbaj, dar această emisiune s-a înscris în zona opiniei, a libertăţii de exprimare", a spus Rareş Anita.

Membrul CNA Christian Mititelu a spus, însă, că i se pare inadmisibil modul în care Radu Banciu s-a exprimat în legătură cu poporul din Republica Moldova.

Mititelu a propus amendarea B1 TV cu 10.000 de lei, pentru încălcarea articolului 40, alineatele 2 şi 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual (2 - Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile. 3 - Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă) şi a articolului 47, alineatul 2 din Cod, potrivit căruia "Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie".

"Pentru" aplicarea amenzii de 10.000 de lei au votat Christian Mititelu, Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu, iar "împotrivă" au fost Narcisa Iorga, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat şi Radu Călin Cristea.
click