07 iulie

La finele lunii august, în premieră, în Republica Moldova vor fi organizate Zilele Diasporei

În perioada 28-30 august 2014 în Republica Moldova vor fi organizate în premieră Zilele Diasporei, la iniţiativa prim-ministrului Iurie Leancă. Evenimentul va fi organizat de guvern, prin intermediul Biroului pentru relaţii cu diaspora (BRD).

Potrivit agenţiei "Infotag", cu referire la serviciul de presă al guvernului, la Zilele Diasporei sînt aşteptaţi să participe mai mult de cinci mii de conaţionali din diasporă. În cadrul Zilelor Diasporei vor fi organizate un şir de ateliere instructive, lecţii publice, workshop-uri, expoziţii, tîrguri, evenimente cultural-artistice, dar şi orăşele de distracţii pentru copii şi maturi. Totodată, guvernul îşi va deschide larg uşile pentru cetăţenii Republicii Moldova pe 28 august, iar miniştrii vor fi gazde pentru vizitatori şi, pe parcursul a două ore, vor răspunde la întrebările cetăţenilor.

Pe 29 august, la seminarul de politici publice "Diaspora economică pentru Moldova", tineri din diasporă, alături de funcţionari publici vor elabora politici publice în domeniile finanţe, pensii şi infrasctrutură. În ultima zi a evenimentului, pe 30 august, la Complexul etno-cultural "Vatra" va avea loc Festivalul Diasporei, în cadrul căruia vor fi organizate întreceri sportive "Cupa diasporei", cu participarea echipelor Serviciului Vamal, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Tineretului şi Sportului, un tîrg al obiectelor de artizanat, precum şi teatrul gastronomic "Bucătar fără hotar". La final, toţi participanţii vor fi invitaţi la o horă a diasporei.

Administraţiile publice locale din 49 de localităţi, din 25 de raioane au planificat evenimente festive, activităţi artistice şi sportive în cadrul Zilelor Diasporei. Victor Lutenco, şeful BRD spune că "faptul că Zilele Diasporei vor fi organizate la nivel naţional, şi acesta va fi un eveniment de mare anvergură, arată că diaspora este importantă pentru Republica Moldova, că fiecare cetăţean al acestei ţări, indiferent de locul lui de trai, este preţuit acasă".

Organizarea Zilelor Diasporei în Republica Moldova are drept scop promovarea dialogului cultural, turistic, economic la nivel de diasporă - ţară/ţară - diasporă, mobilizarea asociaţiilor diasporei şi a societăţii civile pentru ca, prin acţiuni comune, să contribuie la dezvoltarea durabilă şi promovarea ţării pe plan internaţional.
click