01 iulie

Cerinţă a UE: fiecărui porc cîte o jucărie

La începutul anului 2014, în UE a intrat în vigoare o directivă conform căreia fiecare porc trebuie să aibă jucăria lui preferată, informează NOI.md cu referire la portalul informaţional Enews.md.

Porcii trebuie să aibă jucării ‒ o astfel de cerință figurează în directiva UE, care a intrat în vigoare la începutul acestui an. Porcii trebuie să aibă acces permanent la materiale care să le trezească interesul, se spune în directivă, al cărei scop principal este asigurarea bunăstării animalelor, transmite portalul "Earth. Cronici de viață".

Directiva nu reglementează exact ce fel de jucării ar trebui să aibă porcii. Dar experiența producătorilor de porci germani care au încercat să-şi "distreze" animalele au arătat că cel mai mult porcii preferă mingile multicolore. Totodată, observarea comportamentului porcilor la fermele ecologice din Germania a demonstrat că porcii preferă totuşi în locul jocurilor inteligente cu mingile să se tolănească prin paie.

În documentul elaborat de oficialii UE a fost introdusă, de asemenea, o interdicție parțială pentru utilizarea boxelor și a unei serii de alte inovații. De exemplu, acum, unui porc ar trebui să-i revină 2,05 metri pătraţi în loc cei 1,6 metri pătraţi prevăzuţi în prezent. Îndeplinirea cerinţelor apărătorilor animalelor din UE va lovi în veniturile producătorilor de carne de porc – un număr semnificativ de producători vor fi nevoiţi să părăsească piața.

"Pe parcursul istoriei s-a creat o asemenea situaţie în care chiar și cele mici modificări în producerea cărnii de porc au condus la schimbări considerabile de preț. Probabil, producția va scădea cu 5% sau mai mult, prețurile vor crește cu cel puțin 10%, și, eventual, şi mai mult", a comentat introducerea noilor norme analistul superior al "Consiliului Britanic pentru Dezvoltarea Agriculturii și Horticulturii (AHDB)", Stephen Howarth.

Modificări similare ale regulilor de întreţinere a găinilor ouătoare, intrate în vigoare, începînd cu 1 ianuarie 2012, au adus la faliment nu o singură fermă de păsări, preţul ouălor majorîndu-se în consecință cu 75%.
click