15 mai

Un spațiu economic comun ar fi benefic populației de pe ambele maluri ale Nistrului – opinii

Crearea unui spațiu economic comun ar fi în beneficiul ambelor maluri ale Nistrului și ar constitui un pas spre soluționarea conflictului, însă în lipsa unei voințe politice suficiente nu poate fi atins un compromis. La această concluzie au ajuns participanții unei dezbateri organizate miercuri de Asociația pentru Politică Externă.

Potrivit agenției „INFOTAG”, șeful Biroului pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Gheorghe Balan, a declarat că un spaţiul economic comun între cele două maluri şi condiţiile care sunt corelate acestui spațiu corespund intereselor agenţilor economici şi populaţiei.

„Formatul de negocieri „5+2” (OSCE, Rusia și Ucraina - mediatori, și SUA și UE - observatori) este nevoit să discute aspecte de o importanță mai redusă, cum ar fi subiectele economice și sociale, care ar putea fi soluționate la nivelul grupurilor de lucru, în timp ce dezbaterea problemelor politice din ”coșul trei” este tergiversată”, a spus Balan.

Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a declarat că Uniunea Europeană nu poate implementa Acordul de Asociere, pe care Republica Moldova urmează să-l semneze pe 27 iunie, separat cu Tiraspolul şi Chişinăul. „Este nevoie de o abordare comună”, a subliniat oficialul UE.

Șefa Misiunii OSCE în Republica Moldova, Jennifer Brush, a menționat că deși factorul economic este prezentat drept catalizator al reglementării conflictului transnistrean, deschiderea unui pod peste Nistru, a cărui menire ar fi fost anume stimularea economiei, așa și nu a avut loc.

„Dacă ambele părţi ar fi fost interesate, acel pod ar fi fost deschis demult, însă din considerente politice evenimentul nu a avut loc”, a spus Jennifer Brush.

Șefa Misiunii OSCE a pledat pentru combaterea contrabandei, dar și pentru decentralizarea transportului și a sectorului energetic.

„Trebuie să punem accent pe privatizare şi descentralizare. Acestea sunt valorile lumii occidentale”, a punctat Jennifer Brush.

Pe de altă parte, oficialul a semnalat că negocierile pentru soluționarea conflictului au devenit mai dificile, din cauza faptului că Tiraspolul aduce în discuție independența regiunii transnistrene sau posibilitatea anexării acesteia la Rusia.

„Consider că există un element nou în procesul de negociere: în trecut noi discutam despre integritatea teritorială a Republicii Moldova şi un statut special pentru Transnistria. În ultimii doi ani Transnistria nu mai vorbeşte despre statut special, ci de independenţă şi poate chiar de anexare la Rusia, ceea ce face ca negocierile să fie mai dificile. Acest lucru îngreunează atingerea unui compromis”, a subliniat șefa Misiunii OSCE în Republica Moldova.

Participanții la discuții au remarcat că actualul context regional, în special tensiunile din Ucraina, complică și mai mult soluționarea conflictului transnistrean.
click