13 februarie

Tariful la căldură ar putea creşte

Deprecierea monedei naţionale ar putea duce la majorarea tarifului pentru gazele naturale, şi implicit pentru agentul termic.

Îngrijorările vin din partea unor deputaţi din comisia buget şi finanţe, care l-au chemat astăzi la raport pe guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu.


Parlamentarii din opoziţie susţin că BNM putea să preîntâmpine deprecierea excesivă a leului, dacă folosea rezervele valutare.

Potrivit lor, în aceste condiţii, cel mai mult au de suferit furnizorii de energie termică, care au înregistrat pierderi de 10%. Şi asta pentru că republica noastră cumpără gazul în dolari, iar tariful este stabilit în lei.

De cealaltă parte, guvernatorul BNM, susţine că nu s-a intervenit întrucât situaţia nu este într-atât de gravă. În aceste condiţii, unii parlamentari din opoziţie au cerut demisia şefului BNM, iar membrii comisiei au stabilit că vor discuta despre acest lucru într-o şedinţă ulterioară.

Precizăm că, dolarul american a crescut de la 12 lei, în februarie 2013, până la 13,46 - cursul stabilit de Banca Naţională pentru astăzi.

Totodată, moneda europeană a atins un nou record, de 18 lei şi 39 de bani la cumpărare. Deprecierea leului generează scumpiri în lanţ la mai multe produse şi servicii.
click