06 mai

În Moldova au fost lansate zilele libertății presei

În R.Moldova au fost lansate Zilele Libertății Presei. În cadrul acestora, pe parcursul unei luni, se vor desfășura mai mult evenimente și va fi prezentat un raport privind libertatea mass-mediei în anul trecut.

Potrivit agenției „INFOTAG”, șefa Centrului de Jurnalism Independent, Nadin Gogu, a spus luni, într-o conferință de presă, că în conformitate cu monitorizarea realizată, situația nu s-a schimbat, ba chiar s-a agravat într-o anumită măsură.

Conform spuselor sale, „guvernul Iurie Leancă, atunci când a venit la conducere, a prezentat un program de modernizare și finanțare a presei, de dezvoltare a pluralismului de opinie, dar în consecință nu s-a făcut nimic, situația nu s-a schimbat, ba chiar s-a agravat”.

Gogu a menționat faptul că autoritățile de multe ori i-au insultat, i-au amenințat pe jurnaliști, le-au pus piedici în activitate.

„În afară de aceasta, în anul 2013 a fost adoptată, în prima lectură, legea privind interzicerea transmisiunilor on-line a ședințelor guvernului care, dacă va fi adoptată și în lectura a doua, va însemna că autoritățile nu respectă transparența în activitate”, a apreciat șefa centrului.

Gogu și-a exprimat speranța că „parlamentul, după ce va lua cunoștință de rezultatele raportului publicat, va aproba amendamente la legea privind activitatea mass-mediei, dar și va contribui la activitatea jurnaliștilor, nu o va împiedica.

Directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a anunțat că în cadrul Zilelor Libertății Presei ziarul „Expresul” din Ungheni desfășoară o caravană cu genericul „Manipularea ne prosteşte. Nu permite nimănui să gândească în locul tău!”, de asemenea vor avea loc întâlniri ale jurnaliștilor ziarelor „Unghiul” și „Expresul” cu localnicii, vor fi răspândite pliante informative.

„A fost lansat concursul pentru jurnaliști „Promovarea drepturilor omului în mass-media din Moldova”. De asemenea, pe 7 mai, asociația îi invită pe toți doritorii la prezentarea studiului „Reformele în domeniul mass-media în perioada 2009-2013: între promisiuni și fapte”, a informat Macovei.

Pe 8 mai asociația va edita primul număr al suplimentului „Obiectiv european - să vorbim despre Europa”, care va fi disponibil la cumpărarea unuia dintre cele 16 ziare naționale și locale în limbile română și rusă, cu un tiraj de circa 85 mii de exemplare.

Participanții la conferința de presă și-au exprimat speranța că autoritățile Republicii Moldova vor fi sensibile la acțiunile desfășurate și la cerințele jurnaliștilor.
click