20 februarie

Dezertarea din armată - una din cele mai frecvente infracțiuni în Moldova

Dezertarea din unităţile armatei Moldovei ocupă locul doi între infracţiunile cel mai frecvent comise de militarii în termen. La finele anului 2013 oficial au fost înregistrate 42 de acţiuni de acest gen.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referinţă al serviciul de presă la Procuraturii Generale, în total, în anul trecut în forţele armate au fost comise 200 infracţiuni – cu 70 mai mult faţă de anul 2012. Cea mai răspândită infracţiune – relaţiile care nu corespund regulamentului – 61 cazuri.

Timp de un an au fost înregistrate patru cazuri de deces al militarilor. În baza a 101 dosare penale intentate de procurori au fost condamnaţi 135 militari, dintre care marea parte sunt soldaţi.

Ultimul caz de dezertare în grup a avut loc pe 16 februarie. De pe teritoriul brigăzii de infanterie motorizată „Moldova” din Bălţi au fugit patru soldaţi, recrutaţi în ianuarie şi care încă nu au finisat cursurile de instruire. Soldaţii sunt originari din raioanele Călăraşi, Orhei şi Drochia. Doi au fost reţinuţi peste 24 de ore, în casele părinţilor. Soldaţii nu au putut explica ce i-a obligat să părăsească unitatea. Procurorii au intentat dosar penal în baza articolului „Dezertare”. Totodată, procurorul Ion Dediu consideră că motiv de evadare „a devenit lipsa de disciplină a soldaţilor”.

Cu o lună în urmă tot această brigadă de infanterie motorizată a fost în epicentrul uni scandal de amploare, legat de furtul de la depozitele de armament a două arme automat Kalaşnikov.
http://www.infotag.md