06 februarie

Propunerea PD - unica salvare pentru moldoveni!

Pamflet politic

Fără îndoială, sistemul electoral mixt ar putea fi unica salvare pentru țară. Am la acest capitol mai multe argumente, pe care rog cu umilinţă cititorul să le trateze în cel mai serios mod cu putinţă.

În primul rând, acest sistem presupune că alegătorul va avea nu un buletin, ci două. Cu un buletin va vota partidul care şi-l doreşte, iar cu cel de al doilea va vota individul care-i va bucura nu doar ochiul şi urechea dar şi buzunarul.

Şi aici se ascunde un moment foarte important, care mă face să cred că cetăţeanul este pur şi simplu obligat să susţină acest sistem.

Dacă până acum, pentru un vot oferit, un moldovean primea un pahar de vin, 100 lei şi 3 kg de orez, păi acum va avea şansa să primească 2 pahare de vin, 200 lei şi 6 kg de orez.

E limpede, că 1 pahar de vin va primi de la partid, iar alt pahar - de la candidatul în deputaţi.

Dacă luăm în calcul, că pe aceeaşi circumscripţie vor candida mai mulţi candidaţi, atunci poţi ridica “la chept” şi 14-15 pahare de vin pe zi și până la 1500 lei!

Şi fiindcă candidaţi vor fi mulţi, în multe circumscripţii ar putea fi şi turul doi. Asta înseamnă încă 100 lei şi un pahar cu vin. Iar dacă vei fi echidistant şi nu-ţi vei arăta din start preferinţa politică, poţi ridica şi 2 pahare şi 200 lei, doar candidaţi îs doi…

Şi dacă într-o cricumscripţie sau alta nu va câştiga omul PD, atunci judecata ar putea să nu recunoască rezultatele alegerilor. Atunci, totul se va repeta din nou şi moldoveanul ar putea să mai câştige încă cîte 1500 lei şi 15 pahare de vin de la toţi cei 15 candidaţi. Deja cât orez va aduna, nu am idee. Cred că suficient pentru a-şi angaja la lucru vreo 50 de chinezi pe un an de zile.

Aşa că vă rog să analizaţi foarte, dar foarte atent, această oportunitate care ne va permite ca în două-trei cicluri electorale, fiecare pensionar să se plimbe pe Range Rover sau în cel mai rău caz, pe un BMW.

În al doilea rind, în urma alegerilor, Parlamentul va fi foarte pestriţ, iar puterea instabilă. Dacă 3-4 partide au nevoie de săptamâîni de zile pentru a negocia un Guvern, a ajunge la un consens vizavi de unele politici publice, atunci acum situaţia va fi şi mai interesantă. 3-4 partide plus 50 de deputaţi independenţi aleşi pe circumscripţii vor crea o hărmălaie şi un haos total. Negocierile vor dura luni bune. Şedinţele Parlamentului se vor transforma într-o casă de nebuni.

Legile vor fi blocate cu lunile, fiindcă fiecare va avea propria opinie, de regulă contrarie și propriul preț, de regulă în dolari sau euro. Şi dacă un oligarh sau altul va avea interese sau va propune sumele adecvate, atunci Guvernul va putea fi cu uşurinţă demis. Iar asta înseamnă alegeri noi. Or, alegerile vor permite moldoveanului să mai ridice cîte 1500 lei şi încă 15 pahare de vin!

În al treilea rînd, acest sistem îi va permite moldoveanului să-şi recîştige respectul de sine, să-şi resimtă propria valoare. În cadrul sistemului proporţional cetăţenii votau partidele. Pentru a obţine votul, partidele filtrau candidaţii, încercau să pună indivizi cît de cît prezentabili: medici, savanţi, campioni, pedagogi cu reputaţie. Printre aceştia mai nimerea şi cîte un ins cu reputaţie proastă, dar din ăştia erau mai puţini. Acum, nu vor mai exista filtre: la alegeri vor participa toţi. Fiecare lepădătură, beţivan sau criminal îşi va putea înainta candidatura şi chiar cîştiga, dacă va avea suportul la un număr suficient de inși de aceeași “proveniență nobilă” ca și el. Sau, ce-i mai probabil, dacă va avea suficienţi bani, ca să cumpere voturile.

În consecinţă, vom avea un Parlament în care bețivanul, lepădătura şi criminalul vor fi la un loc de cinste, formînd majoritatea deputaţilor.

Oameni de talent sau indivizii cu autoritate vor fi mai degrabă nişte excepţii, nişte marginali care vor fi huiduiţi şi ostracizaţi de “noii intelectuali”.

Privind la aceşti indivizi cu doi neuroni în cap, care abia de vor putea gîngîi cîte 3 cuvinte pe zi și alea citite de pe foaie, fiecare tractorist și văcar se va simți un intelectual de performanță sau poate chiar laureat al premiului „Nobil”. Dacă anterior un președinte, cu 3 facultăți absolvite, obișnuia să mai scape cîte un „nahren s pleaja”, iar un spicher, doctor în științe economice de altfel, mai scăpa involuntar cîte un „bl..di”, apoi vă dați seama cum vor discuta acești inși cu 3 clase absolvite și alea prin legături și pile?

De aceea, consider că acest sistem ne va întoarce mîndria națională, îi va permite moldoveanului să se simtă superior deputatului și deci, să nu se mai teamă de putere cum obișnuia anterior.

În al patrulea rînd, acest sistem permite ca deputatul să fie mai aproape de oameni.

Fiecare alegător va cunoaşte deputatul pentru care a votat şi chiar cîte păhare de vin i-a turnat. Conștiința faptului că individul, cu care ai stat în aceeași pușcărie sau cu care ai fost adus beat criță la sector, a devenit deputat – va amplifica solidaritatea socială a națiunii, va apropia la maximum puterea de popor. Iar faptul că la sector ați fost aduși morți beți și fără pantaloni – va forma o legătură intimă între alegător și deputat!

Poporul va simți la modul real că el este stăpînul, că el este cel care conduce, nu o elită exagerat de lecturată și rafinată pînă la dezgust.

În al cincilea rind, acest proiect PD îl propune Plahotniuc. Deci, îl susţine şi Procurorul General (al Republicii Moldova, nu al Romaniei, Cipru sau Marii Britanii). Or trebuie să fii nebun de-a binelea, ca să nu susţii ceea ce susţine Procurorul General.

Reieșind din cele expuse, consider că e timpul să le închidem odată pliscul la toți cei care critică Partidul Democrat și finanțatorul acestuia. E timpul acțiunilor ferme!

Cine nu este de acord - să primească cu ciubota în bot. Cel puțin, sunt sigur că oficialii europeni ne vor susține și în acest demers.

Democrația atunci valorează ceva, cînd e cu pumnii mari și capul foarte mic.

P.S.
În momentul în care finalizăm Oda votului mixt mă sună o cunoştinţă şi-mi zice: vezi Bogdan, blogherul Plahotniuc îţi scrie pe blogul său scrisori, cu de la Dragă la Dragă, tutuindu-te de parcă ați fi fost împreună la furat.

Și cât cunoştinţa mea îmi vorbea despre ultimele isprăvi ale păpuşarului prin justiția moldovenescă, cu tot felul de insule și cafenele, restituiri din bugetul de stat, etc, am trecut pe diagonală peste textul individului cu două identităţi, urmăritul de Interpol, deconspiratul de justiția britanică și urmăritul penal de poliţia bucureşteană.

În fine, "marcat profund" de cele lecturate, îi zic inerlocutorului meu, conştient că mă pot auzi şi păpuşile, iar apoi și păpuşarul, ca mareeee minune și bloggerismul ista! Când asemenea texte sunt scrise de copiii de mingi ai politichiei moldovenești, mereu preocupați de imaginea șifonată a stăpînilor, e una. Dar cînd la tastatură apare însuși șeful tuturor șefilor, capul tuturor capetelor, ca să-l parafrazăm pe domnul Lupu, e cu totul altceva. Mai ales cînd bloggerul numărul unu ciripește ceva de relații oculte cu comuniștii, în timp ce noi, ca proștii, credem dogmatic că în perioada fostului regim el însuși reprezenta himenul purității morale și legale, nu buzunarul din dos al lui Voronin. Dacă marele oligarh a catadicsit să lase trebile sale crestomatice și să coboare în subteran pentru a da curs ambîțului prozaic, înseamnă că da, situația din PD e mult mai critică decît sușțineau acei care, din compasiune, îl creditează cu... 1 la sută la următoarele alegeri. Nu e rău, însă, fără bine. În timp ce șeful, liderul, finanțatorul și devoratorul PD-ului practică bloggerismul polemist, putem respira liniștit - atacurile raider se amînă...
click