29 septembrie

Marian Lupu a explicat cum va fi formată lista electorală a PDM

Marian Lupu a explicat cum va fi formată lista electorală a Partidului Democrat pentru alegerile parlamentare ordinare din 30 noiembrie. Potrivit liderului PDM, numele celor care se vor regăsi pe listă a fost decis de către cei circa 98 de mii de oameni care au participat la alegerile primare de duminică, 28 septembrie.

În continuare, urmează să fie numărate voturile și stabilite rezultatele. În funcție de voturi, în ordine descrescătoare va fi organizată lista candidaților. Linia va fi trasată după cel de-al 103-lea candidat.

Imediat ce vor fi anunțate voturile de către Comisia Electorală de partid, va avea loc ședința Consiliului Național al PDM, iar organul va face anumite ajustări la nivel de 10-15% „conform unor norme și principii de reprezentativitate”, însă nu vor fi adăugate nume noi.

„Oamenii nu trebuie să se pomenească că în fruntea listei sunt doar candidați din Chișinău - trebuie să avem o reprezentare a regiunilor, a raioanelor. Criteriul de reprezentanță profesională - PD este interesat să aibă în listă și profesori, și medici, și economiști, și juriști, etc. Reprezentanță pe criteriu de gen - dacă ne pomenim că rezultatele acestui vot fac ca doamnele și domnișoarele se regăsesc la coada listei? Aceste lucruri vor fi discutate la nivelul Consiliului Național”, a menționat Marian Lupu.

Aproape 98 de mii de persoane au participat astăzi la alegerea deschisă a candidaților Partidului Democrat pentru Parlament. După închiderea secțiilor de votare, urnele de vot au fost sigilate și urmează să fie aduse la Centrul de totalizare din Chișinău, pe care partidul l-a amenajat special pentru a permite colectarea rezultatelor. Numărarea va începe astăzi, 29 septembrie, proces în care vom antrena cca 200 de observatori și numărători din toate raioanele țării. Încă nu se cunoaște ziua exactă când vor fi gata rezultatele.

„De dimineață începe procesul de numărare voturilor și stabilirea rezultatelor. Este o muncă migăloasă, fiindcă sunt circa 98 mii de buletine, câte cinci nume menționate înseamnă că așteaptă să fie procesate circa 500 mii poziții. Noi nu am stabilit un termen strict pentru Comisia Electorală a partidului și nu le-am dat indicații ca rezultatele să fie într-o zi. Pe mine mă interesează situația reală. Ei vor avea la dispoziție tot timpul necesar pentru a face un bilanț obiectiv, corect, fără scăpări și greșeli. Le-am dat la dispoziție perioada primei jumătăți a acestei săptămâni și cred că ar fi o perioadă suficientă ca activitatea Comisiei să se încheie”, a precizat liderul PDM.

Amintim că pentru desfășurarea alegerilor din 28 septembrie, au fost create 42 de secții de votare ale PDM în toate raioanele țării și 2 secții de votare în Italia. În baza rezultatelor votării deschise, Partidul Democrat va forma lista de candidați pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie.
link