28 martie

Organizațiile Pro-Ruse se opun demontării monumentelor din ​perioada Sovietică

Consiliul Obștesc pentru Pregătirea Evenimentelor de Ziua Victoriei ” За Родину” va lupta împotriva demolării oricărui monument edificat în cinstea eroilor Uniunii Sovietice. Declarația îi aparține liderului mișcării sociale ”Родина - Евразийский Союз”, Igor Tuleanțev. Potrivit agenției ”INFOTAG”, acesta a declarat în timpul unui miting organizat lângă monumentul ostașilor eliberatori ai Chișinăului că, dacă va fi necesar, va mobiliza un număr de oameni enorm la acțiuni de protest.

Peste o mie de persoane au participat la acțiunea de protest de joi, pledând împotriva intenției Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) de a demonta monumentul Eliberării pentru a instala în locul acestuia un monument al limbii române. Manifestanții au scandat: ”Fascismul nu va trece!”, ”Timofti și Duca, nu faceți de rușine Moldova!”.

Într-un discurs ținut în fața celor prezenți, Igor Tuleanțev a spus că oamenii ”au ieșit la protest ca să exprime poziția întregului popor moldovenesc multinațional vizavi de inițiativele provocatoare ale Academiei de Științe a Moldovei, susținute de așa zisul președinte al Moldovei, Nicolae Timofti”.

”Vom face miting până autoritățile și academicienii vor renunța la visul lor de mutare a monumentului. Președintele Academiei, Gheorghe Duca, a renunțat deja la inițiativa de demolare a monumentului și instalare în locul acestuia a unui monument al limbii române. Sper că nimeni nu va mai propune demontarea monumentelor sovietice, instalate pe teritoriul Moldovei”, a declarat Tuleanțev.

Președintele AȘM, Gheorghe Duca, a ieșit în fața manifestanților și le-a declarat că ”intenția de demontare a monumentului nu a existat și nu există”.

”În calitate de președinte al Academiei de Științe, al Consiliului Academic Superior și al Adunării Academicienilor, nu am făcut niciodată declarații de demontare a monumentului. Nu ține de competența noastră să lansăm asemenea declarații. Este competența autorităților publice locale, a Consiliului Municipal Chișinău”, le-a spus Duca protestatarilor.

Savantul a adăugat că deciziile referitoare la monumentele din țară sunt aprobate de guvern, iar ”orice instalare sau demontare parcurge calea de la primărie, Direcția Cultură, Consiliul Municipal Chișinău și, în ultima instanță, guvernul este cel care decide”.

”Toate monumentele sunt protejate prin această procedură, nu eu și nu mitingurile rezolvă aceste probleme”, a accentuat Duca.

Joi, la un briefing în parlament, vicespeakerul Andrian Candu, a condamnat intențiile președintelui AȘM, Gheorghe Duca, de a construi pe locul monumentului ”Eliberatorilor Moldovei” un monument al limbii române.

Eventual, aflându-se în campania electorală a alegerilor președintelui AȘM pentru următorul mandat, el a cam pierdut simțul realității. Noi suntem împotriva demontării monumentelor. Țin să le amintesc tuturor că Duca este președinte al Academiei de Științe deja de peste zece ani. În timpul guvernării Partidului Comuniștilor, dânsul nu s-a manifestat niciodată ca un adept al limbii române, a spus Candu.
click