16 iunie

Locuitorii Chișinăului vor scoate din buzunar de două ori mai mulți bani pentru impozitul pe casă

Chişinăuenii vor plăti în 2014 un impozit pentru proprietăţile imobiliare dublu faţă de anul trecut, după ce municipalitatea a decis majorarea cotei de la 0,05% la 0,1% din valoarea locuinţei sau a terenurilor deţinute.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, precizarea a fost făcută de către şeful Direcţiei de colectare a impozitelor şi taxelor din Primăria Municipiului Chişinău, Gheorghe Gasnaş, care a explicat că decizia de a creşte impozitul a fost luată încă s-a sfârşitul anului trecut, atunci când s-a stabilit bugetul Primăriei pe 2014.

Având în vedere că proprietarii care îşi achită impozitul până pe 30 iunie beneficiază de o reducere de 15%, Gheorghe Gasnaş a dat asigurări că toţi locuitorii Capitalei vor primi în timp util prin poştă avizele privind sumele datorate statului, astfel încât să se bucure de această înlesnire.

„Avizele au fost expediate deja către 60% din locuitorii oraşului. Până pe 15 iunie le vor primi toţi”, a spus el.

Pe de altă parte, funcţionarul a menţionat că persoanele care nu şi-au schimbat locuinţa şi deţin aceleaşi proprietăţi ca şi anul trecut pot achita impozitul la ghişeele băncilor în baza avizelor din 2013, dar scoţând din buzunar o sumă dublă.

„Deseori oamenii se plâng de faptul că s-a majorat impozitul pentru bunurile imobiliare. Nu este ceva plăcut, dar dacă ne dorim un oraş mai curat, mai frumos, mai sigur, cu medici mai rapizi, se impun cheltuieli mai mari”, a explicat Gasnaş, precizând că ponderea încasărilor din impozitelor şi taxelor locale în totalul veniturilor de bază ale Primăriei este de „doar 0,03%”.

Angajaţii fiscului i-au îndemnat totuşi pe contribuabilii care vor să aibă parte de reducere să nu amâne plata impozitului până în ultima zi, pentru că există riscul ca banca să efectueze tranzacţia în ziua următoare şi atunci nu li se vor mai calcula cele 15 procente.

Inspectorul fiscal superior de la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Ludmila Gropa, a precizat că autorităţile locale au dreptul să stabilescă mărimea cotei de impozitare în limita stabilită de Fisc – între 0,05 şi 0,3%. Gropa a spus că în Republica Moldova, la ora actuală, impozitele pentru proprietăţile imobiliare nu sunt calculate la valoare de piaţă reală, ci la un nivel inferior. Inspectorul fiscal a avertizat că „până la 0,3% mai este loc de majorarea contribuţiei”.

În context, ea a arătat că locuitorii Capitalei trebuie să fie mai motivaţi să plătească impozitul până la 30 iunie pentru a beneficia de reducerea de 15%.

Statul nu-i obligă totuşi pe cetăţeni să achite integral impozitul până la sfârşitul acestei luni. Ei îl pot plăti în două tranşe – prima jumătate până pe 15 august şi a doua jumătate până pe 15 octombrie, doar că în acest caz nu vor mai beneficia de reducerea de 15%.

Pensionarilor şi invalizilor de gradele I, II şi III li se aplică un impozit cu 380 de lei mai mic, indiferent de valoarea locuinţei.
click