07 mai

Din 1 iunie Moldovenii vor putea călători în Turcia fără vize

Cetăţenii Republicii Moldova vor putea călători fără vize în Turcia începând cu 1 iunie, fiind finalizate procedurile interne necesare pentru intrarea în vigoare a Acordului dintre guvernul RM şi guvernul Turciei privind abolirea reciprocă a vizelor.

Potrivit agenției „INFOTAG”, care face referire la serviciul de presă al ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, părțile au finalizat și procedurile pentru intrarea în vigoare a Acordului dintre cele două țări privind readmisia persoanelor aflate în situaţie de şedere ilegală. Ambele acorduri au fost semnate la Ankara, la 1 noiembrie 2012.

Ministerul anunță că începând cu 1 iunie 2014, în conformitate cu prevederile Acordului privind abolirea regimului de vize, cetăţenii ambelor state, care deţin un document de călătorie valabil (paşaport simplu sau biometric), sunt scutiţi de obligativitatea deţinerii unei vize pentru a intra, ieşi, tranzita şi rămâne temporar pe teritoriul celuilalt stat, pentru o perioadă de până la 90 de zile în decurs de șase luni de la data primei intrări.

Cetăţenii moldoveni care vor dori să călătorească în Turcia trebuie să deţină un paşaport cu termen de valabilitate de cel puţin 60 de zile suplimentar datei preconizate pentru ieşirea din ţară.

Aceste reglementări sunt valabile, de asemenea, pentru cetăţenii ambelor state, care efectuează transport internaţional de bunuri şi pasageri, precum conducătorii de tren, camioane şi autobuze şi asistenţii conducătorilor şi membrii echipajului avioanelor civile, trenurilor şi locomotivelor.

Acordul prevede că cetăţenii moldoveni care vor dori să călătorească în Turcia pentru o perioadă ce depăşeşte termenul de șase luni vor trebui să solicite o viză de lungă şedere.

„INFOTAG” precizează: Până acum cetăţenii moldoveni achitau 20 de euro pentru o viză în Turcia.
click