18 iulie

Codul Educației a fost adoptat în lectură finală

Deputații au adoptat astăzi în lectură finală noul Cod al Educației, după cîteva ore de dezbateri. Documentul a fost adoptat cu votul a 55 de deputați din cadrul Coaliției, notează NOI.md.

Cele mai importante prevederi ale documentului țin de instituirea învățămîntului obligatoriu pînă la vîrsta de 18 ani, angajarea cadrelor didactice doar în bază de concurs, condiții mai aspre de evaluare a profesorilor și asigurarea unei autonomii financiare pentru fiecare instituție de învățămînt.

Proiectul mai prevede măsuri de stimulare a profesorilor în funcție de performanțele înregistrate, dar și schimbarea modalității de numire în funcții a directorilor instituțiilor de învățămînt, care vor avea mandate de patru ani și vor fi aleși prin concurs. La liceu vor putea preda doar cadrele didactice cu diplomă de master, iar la universitate – doar profesorii cu diplomă de doctor. Totodată, instituțiile de învățămînt vor fi obligate să prezinte rapoarte de activitate în fiecare an.

Noul Cod al educației a fost elaborat timp de doi ani, iar pe marginea proiectului au fost organizate 40 de audieri publice. Documentul va înlocui Legea învățămîntului, adoptată 1995.
click