21 martie

Postul de televiziune ACCENT TV califică acțiunile CCA drept antidemocratice

Postul de televiziune Accent TV este indignat de acţiunile Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), care recent a sancţionat cu avertizare publică postul de televiziune Accent TV, pentru „lipsa echilibrului şi pluralismului politico-social în cadrul emisiunilor informative”.

În declaraţia postului TV, citată de agenţia „INFOTAG”, se menţionează că membrii CCA „s-au arătat deranjaţi de faptul că subiecţii politici, care formează opoziţia parlamentară şi extraparlamentară, s-au bucurat de o reflectare mai sporită în buletinele informative Accent TV, decât partidele care se află la guvernare. În plus, CCA a fost nemulţumit de faptul că activitatea forţelor de opoziţie a fost reflectată cu o conotaţie neutră şi pozitivă, iar puterea a fost preponderent criticată.

Accent TV califică decizia CCA drept „presiune directă asupra misiunii jurnaliştilor, care în esenţă constă în criticarea activităţii guvernării, pentru a o disciplina şi a o determina să acţioneze în interesul democraţiei şi al cetăţeanului”.

„Pedepsind jurnaliştii, CCA îşi asumă o misiune inadmisibilă de a „domestici” presa, care are curajul să scoată în evidenţă neajunsurile şi erorile comise de Putere. Cu alte cuvinte, în anul electoral 2014, CCA a devenit un instrument de cenzură. Instituţia îndeplineşte rolul de „sanitar politic” care „curăţă” spaţiului mediatic, de opiniile care nu coincid cu opiniile subiecţilor politici din Coaliţia de guvernare”, consideră postul de televiziune.

Sursa media a atras atenţia că decizia CCA a urmat la doar o zi după ce reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mijatovic a vorbit în termini critici despre activitatea Consiliului. Oficialul a amintit că rolul CCA este unul de mediere şi nicidecum nu ar trebui să servească intereselor de business sau ale partidelor politice.

Recent, CCA a sancţionat prin avertizare publică posturile Accent TV ţi Jurnal TV. Posturile sunt acuzate de „nerespectarea echilibrului social-politic şi a pluralismului în cadrul emisiunilor informative”, monitorizarea cărora a avut loc în perioada 10-19 ianuarie.

La rândul său postul de televiziune Jurnal TV a adresat o scrisoare CCA, prin care a acuzat membrii consiliului de cenzură şi lichidarea libertăţii opiniei.

Potrivit raportului, prezentat în cadrul şedinţei CCA din 19 martie, marea parte a timpului de difuzare Accent TV a acordat partidului politic PCRM, care a fost prezentat pozitiv şi neutru. Alte partide, cum ar fi PLDM, PDM, PL şi PLR au fost prezentate preponderent negativ. În raport se mai menţionează că Accent TV a difuzat materiale, în care au fost menţionate în sens negativ unele instituţii, fără a le acordat dreptul al replică.
click