27 iunie

Comsomoliştii vor celebra pe 28 iunie aniversarea a 74-a a „eliberării Basarabiei de sub ocupaţia română”

Uniunea Tineretului Comunist din Moldova (UTCM) a chemat "toţi cetăţenii neindiferenţi ai Moldovei să sărbătorească sîmbătă, 28 iunie, aniversarea a 74-a a eliberării republicii de sub ocupaţia română şi restabilirea statalităţii ei".

Surse din UTCM au comunicat agenţiei "Infotag" că lîngă monumentul luptătorilor pentru puterea sovietelor din Chişinău, cu începere de la ora 17.00, va avea loc un miting festiv dedicat acestei date importante în istoria statului moldovenesc.

De asemenea, va avea loc o acţiune festivă, organizată de Liga Tineretului Rus şi alte organizaţii patriotice. Acestea împărtăşesc punctul de vedere al istoriografiei sovietice, potrivit căreia pe 28 iunie 1940, conform Pactului Molotov-Ribbentrop, odată cu intrarea Armatei Roşii, Basarabia şi Chişinăul au fost eliberate de sub ocupaţia română şi s-a reunit cu Patria Sovietică.

Anterior, unioniştii, în special Consiliul Unirii (Republicii Moldova cu România - "I") a anunţat că vor desfăşura pe 28 iunie un marş în centrul Chişinăului, cu prilejul aniversării a 74-a a "ocupaţiei sovietice a Basarabiei". Ei au făcut apel către participanţi să vină în ţinute negre, în semn de îndurerare pentru victimele ocupaţiei ruso-sovietice, care a început la 28 iunie 1940.
click