15 ianuarie

OSCE și Ambasada SUA sunt îngrijorate de excluderea bruscă a unui șir de posturi TV din pachetele de televiziune prin cablu

Ambasada SUA ÎN Republica Moldova şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la excluderea bruscă a posturilor Accent TV, RTR Moldova şi Jurnal TV din grila de retransmisie a unui şir de operatori de televiziune prin cablu.

În comunicatul ambasadei, citat de agenţia „INFOTAG”, este exprimată opinia că astfel de limitări prejudiciază aceste surse mass-media şi încalcă dreptul cetăţenilor de a se informa din diferite surse.

„Aceste cazuri recente par a fi continuarea unei tendințe îngrijorătoare când instituțiile mass-media dispar de pe unde din motive mai puțin transparente, așa cum s-a întâmplat în 2012 când a fost retrasă licența de emisie a canalului NIT. Nu o astfel de situație a mass-media merită cetățenii Moldovei”, se vorbeşte în comunicat.

Aceştia sunt convinşi că o stare sănătoasă a mass-media înseamnă reflectarea unei diversități de opinii și percepții, și permite vocilor din opoziție să fie auzite.

„Facem apel la autoritățile Republicii Moldova să asigure un mediu de operare echitabil și transparent în care toate instituțiile mass-media pot concura cu onestitate și fără favoritism”, se vorbeşte în comunicatul Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei Dunja Mijatoviс, de asemenea, a declarat că excluderea pripită a celor trei posturi de televiziune din grilele a câtorva operatori de televiziune prin cablu „poate afecta negativ pluralismul presei în Moldova”.

„Decizia unilaterală de a întrerupe retransmisia celor trei posturi TV încalcă libertatea presei şi pluralismul de opinie, deoarece aceste posturi TV sunt cunoscute prin poziţia critică faţă de actuala guvernare”, a spus aceasta, îndemnând autorităţile Republicii Moldova să faciliteze soluţionarea acestei situaţii.
click