07 martie

Parlamentul a adoptat în prima lectură noile reguli de desfășurare a referendumurilor locale

Parlamentul a adoptat joi, în prima lectură, un proiect de lege privind operarea modificărilor la Codul Electoral.Potrivit corespondentului parlamentar al „INFOTAG”, amendamentele vizează noile reguli de desfăşurare a referendumurilor la nivel local.

Potrivit prevederilor noi ale legislaţiei, în cadrul referendumurilor locale se va interzice analizarea problemelor de caracter naţional, politica internă şi externă a statului, precum şi proiectele ce vizează competenţele structurilor centrale ale puterii din stat.

Proiectul a fost prezentat de liberal-democratul Tudor Deliu, potrivit căruia „acest fapt este necesar pentru ca autorităţile locale să cunoască care subiecte pot fi supuse referendumurilor şi care nu fac parte din atribuţiile lor”.

Liderul socialiştilor, Igor Dodon, s-a interesat „cum această lege va afecta iniţiativele, înregistrate la moment, de desfăşurare a referendumului priivnd cursul de dezvoltare a ţării”.

„Iniţiativa contravine propunerilor din 11 raioane, care au decis să desfăşoare referendumuri. Oamenii doresc să-şi expună opinia, dar dvs. daţi de înţeles că opinia lor nu vă interesează”, a spus socialistul.

Comunistul Artur Reşetnicov este convins că „Coaliţia de guvernare în calitate de pompier vrea să stingă un incendiu pe care însuţi l-a aprins la sudul ţării”.

„Proiectul vine în contradicţie cu Constituţia Moldovei, deoarece înafară de sate, oraşe şi raioane mai există şi UTA Găgăuzia, cu statut propriu. Nu se poate printr-o lege organică de interzis un şir de prevederi ale acesteia”, este convins deputatul.

Colegul său, Georghe Anghel, a propus Coaliţiei de guvernare să desfăşoare un referendum naţional, pentru a afla opinia locuitorilor Moldovei, însă Deliu a menţionat că „cetăţenii deja şi-au făcut alegerea cu privire la cursul extern al dezvoltării, când au votat pentru Coaliţia de guvernare pe 28 noiembrie 2010”.

Comuniştii de asemenea au propus de aflat opinia autorităţilor locale, înainte de a adopta proiectul de lege, iar deputatul Grigore Petrenco a propus ca proiectul să fie trimis Comisiei de la Veneţia pentru a fi examinat.

Indiferent de indignarea opoziţiei, proiectul a fost susţinut de 41 deputaţi ai majorităţii parlamentare, adoptându-l în prima lectură.
click