24 iulie

Iurie Leancă a mers la o premieră teatrală în Cahul

Prim-ministrul, Iurie Leancă, a urmărit, spectacolul „Diseară e Premiera”, după piesa „Om şi gentilom” de Eduardo de Filippo. Spectacolul, în regia maestrului în artă Emil Gaju şi scenografia lui Ion Ciuta, a încheiat stagiunea teatrală 2013-2014 a Teatrului Republican Muzical-Dramatic „B. P. Hasdeu”.
„Prezenţa Prim-ministrului este un moment istoric pentru teatrul din Cahul. Această stagiune a fost una fructuoasă: am început cu o premieră, încheiem cu o premieră, iar în total am reuşit să scoatem şase spectacole noi, ceea ce este o performanţă pentru o scenă ca a noastră”, a spus directorul instituţiei, Gheorghe Mândru.

După aproape două ore de spectacol, premierul Iurie Leancă şi ministrul Culturii, Monica Babuc, au felicitat actorii de la Cahul, menţionând că prin prestaţia lor, ei au demonstrat că Teatrul „B. P. Hasdeu” este o instituţie de cultură cu adevărat europeană. Monica Babuc a invitat trupa de la Cahul să prezinte acest spectacol pe una dintre scenele capitalei, iar Premierul Iurie Leancă le-a promis sprijin în soluţionarea problemelor legate de construirea unui sediu. Acum spectacolele sunt jucate într-o clădire veche, adaptată la o sală de teatru.

Totodată, şeful Executivului a spus că este necesar ca arta teatrală să ajungă şi la locuitorii din sate. „Ne dorim ca acest spectacol, care ne redă optimismul şi ne face să uităm de probleme, să fie văzut de cât mai multă lume din toate localităţile noastre. Putem face la noi acasă lucruri foarte bune”, a subliniat Iurie Leancă.

Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B. P. Hasdeu” are 42 de angajaţi, dintre care 17 actori. Instituţia a fost fondată în anul 1987 şi până în prezent, a montat peste 100 de spectacole.
click