29 aprilie

MAEIE a lansat ghidul pentru libera circulație în spațiul European

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a lansat „Ghidul tău pentru LIBERA CIRCULAȚIE ÎN SPAȚIUL EUROPEAN” care conține informații relevante pentru cetățenii moldoveni care intenționează să călătorească în spaţiul european fără vize începând cu 28 aprilie, când este anulat regimul de vize cu UE.

Potrivit agenției „INFOTAG”, viceministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iulian Groza, a menționat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că cetăţenii vor putea călători fără viză doar în baza paşaportului biometric, pe o perioadă de 90 de zile timp de șase luni.

„La ieşirea din Republica Moldova, poliţiştii de frontieră ar putea solicita datele de contact ale persoanei la care mergeţi, bilet de călătorie tur-retur, rezervarea la hotel, asigurarea medicală. Persoana trebuie să se asigure că are asigurare medicală. Deși aceasta nu este o condiție obligatorie, cetățeanul trebuie să fie conștient că atunci când se deplasează în afara spațiului Republicii Moldova, trebuie să-și asigure sănătatea”, a spus viceministrul.

De asemenea, el a mai menționat că cetăţenilor li s-ar putea cere la frontieră să confirme că dispun de bani pentru aflarea în UE.

„Suma nu este fixă și depinde de timpul de ședere. Recomandarea pentru spațiul european este ca cetățenii să fie în posesia a cel puțin 50 euro pe zi. În orice țară nu te-ai deplasa este nevoie să ai bani pentru a asigura cazarea, mâncarea, deplasarea”, a spus sursa citată.

Iulian Groza a menționat că dacă regulile de călătorie vor fi încălcate, cetăţenii riscă amenzi de până la trei mii de euro sau li se va interzice intrarea în spaţiul Schengen pe o perioadă de până la cinci ani.

Viceministrul a accentuat că dreptul de a călători fără vize nu implică şi dreptul la muncă în ţările UE.

Șeful Poliției de Frontieră, Dorin Purice, a precizat că instituțiile din subordine sunt pregătite pentru a face faţă fluxului mare de călători și că vor activa în regim intensiv din 28 aprilie.

„Ne aşteptăm la o creştere cu până la 15% a numărului persoanelor care vor traversa frontiera de vest a ţării după liberalizarea regimului de vize. La punctele de trecere vor fi puse la dispoziție dispozitive mobile de citire a pașapoartelor, inclusiv biometrice”, a menționat el.

Potrivit viceministrului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vitalie Tarlev, „zilnic, peste 1700 de persoane solicită perfectarea acestuia, iar capacitatea tehnică permite ca zilnic să fie eliberate până la 4000 de pașapoarte”.

Ghidul va fi distribuit în română și rusă locuitorilor din toată țara, inclusiv prin intermediul subdiviziunilor teritoriale ale Întreprinderii de Stat „Registru” şi la punctele de trecere a frontierei Republicii Moldova.

După cum a relatat anterior agenţia „INFOTAG”, din 28 aprilie, moldovenii vor călători fără vize în spațiul european, pentru o perioadă de 90 de zile pe parcursul a șase luni. Accesul liber este valabil pentru 26 de state ale Uniunii Europene, cu excepția Marii Britanii și Irlandei.
click