16 aprilie

Debandadă cu proprietatea municipală: Primăria îi privează de grădiniţă pe micuţii bolnavi de paralizie cerebrală inftantilă

La şedinţa operativă de ieri a Primăriei a fost discutată problema privind transmiterea ilegală în arendă a unei grădiniţe situată pe adresa str. Macilor 37, în folosinţa unei organizaţii neguvernamentale. Este semnificativ faptul că, potrivit documentelor, instituţia de învăţămînt cu suprafaţa de 4700 de metri pătraţi se dă în locaţiune pentru 30 de ani, gratuit. După ce a primit această decizie a Consiliului Municipal, pretorul sectorului Rîşcani, unde se află teritorial această grădiniţă, s-a mirat foarte mult. Or, potrivit Legii privind proprietatea organelor publice locale, proprietatea municipală poate fi transmisă în semenea condiţii doar unei întreprinderi municipale.

„Pe 8 aprilie această decizie, adoptată de Consiliul Municipal pe 27 martie, a ajuns la pretura noastră, - a relatat pentru NOI.md pretorul sectorului Rîşcani, Mihai Cîrlig. – Eu am ridicat această problemă la şedinţa operativă a Primăriei şi acum o voi contesta în instanţă. Cînd am început să studiez documentele pentru a afla în ce temei a fost adoptată această hotărîre, am găsit Contractul de dare în folosinţă, încheiat cu această organizaţie obştească încă în anul 2006. S-a dovedit că acest contract a fost practic ascuns, nu a figurat nici la direcţia învăţămînt, nici la pretură. Aceasta înseamnă că, timp de 8 ani, statul a plătit serviciile comunale pentru această organizaţie, a făcut reparaţie în această clădire. Acum, termenul de arendă a expirat şi Primăria a semnat un nou contract, prin care, practic, le „dăruieşte” acestor oameni o grădiniţă întreagă. În prezent acolo funcţionează doar o aripă a clădirii, care este frecventată de copiii bolnavi de paralizie cerebrală infantilă. Dacă decizia va intra în vigoare, atunci va trebui să închidem această grupă”, a mai spus Mihai Cîrlig.
click