20 martie

Farmaciștii atenționează că deprecierea MDL ar putea duce la creșterea prețurilor la medicamente

Declarația a fost făcută de operatorii de pe piața farmaceutică în cadrul unei întrevederi cu conducerea ministerului Sănătății.

Operatorii economici de pe piaţa farmaceutică se arată îngrijoraţi de fluctuaţia ratei de schimb a valutei, care determină majorarea preţurilor în lanţ pentru produse şi servicii, iar acest fapt poate avea impact şi asupra preţurilor medicamentelor.

Potrivit serviciului de presă al ministerului Sănătății, participanţii la dialog au propus mai multe soluţii alternative pentru echilibrarea intereselor părţilor implicate printre care şi revizuirea preţurilor în cazul unor medicamente, livrările cărora, în situaţia creată, pot fi periclitate de către producătorii externi.

Ministerul Sănătății, liberal – democratul Andrei Usatâi, a spus că pentru soluționarea problemei este planificată lărgirea listei medicamentelor compensate pentru maladiile netransmisibile - cancer, diabet, maladii cardiovasculare, din luna iulie curent, odată cu aprobarea unui credit concesional de la Banca Mondială.

Doar de la începutul anului curent, leul moldovenesc s-a devalorizat în raport cu moneda unică europeană cu aproape un leu. Potrivit datelor BNM, leul s-a depreciat în ultimele două luni cu circa 5% față de EURO și dolarul american. Cu toate acestea, guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu anunța că nu există motive pentru îngrijorare, cât și pentru intervenția BNM pe piață. Ulterior, totuși BNM a intervenit cu vânzarea a 40 mil dolari, iar Drăguțanu a promis că situația se va stabiliza, lucru care nu s-a mai întâmplat, leul continuând să piardă din poziții.

Din cauza devalorizării valutei naționale s-au scumpit mărfurile importate. De la începutul anului curent, pe piața produselor petroliere au fost operate două majorări a prețurilor la carburanți, astfel prețul la benzină ajungând să crească cu 1,2 lei, la motorină – cu 0,9 lei și la gazul lichefiat - cu un leu per litru. Scumpirea carburanților a fost urmată de majorarea prețului la produsele lactate și băcănie.
click