29 septembrie

Integrarea europeană nu trebuie promovată ca un proiect anti-Rusia, dezbateri IPN

Integrarea europeană este vectorul optim de dezvoltare al Republicii Moldova, însă această opţiune nu trebuie promovată ca un proiect anti-Rusia. Partidele pro-occidentale trebuie să înţeleagă că integrarea europeană trebuie să fie o idee în jurul căreia să se creeze un consens naţional şi nu una care să aprofundeze diviziunile din societate. De această părere au fost invitaţii la dezbaterea „De ce comportamentul electoral al Coaliţiei contează pentru viitorul european al ţării?”, organizată de Agenţia de presă IPN.

Igor Boţan, director al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, expertul permanent al proiectului, a subliniat faptul că „procesul de integrare europeană a Republicii Moldova nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse. Noi am vrut să echilibrăm pentru moment nivelul de integrare pe care l-am avut în spaţiul CSI cu nivelul de integrare pe dimensiunea europeană şi să oferim mai multe oportunităţi cetăţenilor moldoveni, agenţilor economici, inclusiv partenerilor noştri din Federaţia Rusă. Cred că aceste lucruri trebuie explicate cetăţenilor şi vom vedea că, în pofida scandalurilor care au însoţit actuala guvernare şi chiar în contextul regional dificil, pot fi găsite abordări şi cuvinte pentru a calma cetăţenii şi a găsi un consens”.

„Ţara noastră a reuşit să-şi creeze relaţii bune cu Uniunea Europeană, cu Statele Unite, cu Turcia, cu Israelul, cu Ucraina. Încercăm să reparăm relaţiile cu Federaţia Rusă pentru a rezolva problemele cetăţenilor. Cred că ăsta trebuie să fie mesajul şi atunci încrâncenarea dintre cei doi vectori se va diminua”, a declarat Igor Boţan. Totodată, analistul a menţionat că „actorii politici sunt raţionali şi, spre deosebire de alegătorii de rând, ştiu ce scopuri au”.
link