25 martie

Buliga: Unele mame au furat din bugetul de stat

Ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei a declarat în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA că aproape 60 de femei au falsificat salariile pentru a beneficia de indemnizații mai mari pentru îngrijirea copiiilor.

În acest mod, bugetul asigurările sociale a fost prejudiciat cu zeci de milioane de lei.

„Indemnizația de îngrijire pentru mamele asigurate în 2013 a fost în medie 987 de lei. Dar avem și diferență. Pentru unele mame care au avut acces la contabilitate, în finanțe și și-au stabilit salarii în ultimele 6 luni înainte de concediul de maternitate, salarii exagerat de mari, cum ar fi de 45 de mii de lei, 20 mii de lei, 15 mii de lei, 5 mii de lei. Anterior celor 6 luni aveau salarii ori zero ori minim 500-600 lei. Se mai muncea în 4 locuri", a explicat Valentina Buliga.

Ministra mai spune că în 2012-2013 acest fenomen a luat amploare. „În jur de 50-60 de femei au falsificat, au majorat și au beneficiat din contul altcuiva. În 2013 această sumă a constituit 53 de mln de lei din bugetul asigurărilor sociale, iar în 2012 - 68 de mln de lei. Nu putem să luăm de la altcineva care a muncit cinstit și a contribuit și să oferim indemnizații celor care au avut acces la finanțe", a adaugat Buliga.

Demnitarul susține că în felul acesta unele mame au furat mii de lei din bugetul de stat.

„Da, sunt cazuri care demonstrează acest lucru. Un număr de mame, nu toate, sunt cazuri concrete pe care le avem. Am stransmis în toate structurile CNA, FISCUL pentru ca să se întreprindă măsuri. Avem cazuri când în anumite SRL-uri sau întreprinderi individuale nu aveau nici Fond de salarizare, nu aveau un bănuț prevăzut pentru asta", a declarat ministra.

UNIMEDIA amintește că, în urma protestelor organizate de femei gravide, care și-au manifestat dezacordul față de modificările operate de Guvern la Legea 332 care se referă la indemnizațiile pentru îngrijirea copiilor, Ministerul Muncii a elaborat un proiect de modificare a „legii indemnizațiilor”. Acestea se referă la orele de muncă în timpul concediului, cu posibilitatea de păstrare a indemnizației de creștere a copilului, formula de calcul pentru indemnizația celui de-al doilea copil și perioada în baza căreia se stabilește formula de calcul a indemnizației.
click