30 iunie

Refuzul de a angaja la muncă o persoană cu dizabilităţi va fi sancţionat

Angajatorii care vor refuza să încheie un contract de muncă cu o persoană cu dizabilităţi vor fi amendaţi. Prevederea este inclusă într-un proiect de lege care a fost aprobat astăzi de Parlament în prima lectură, informează MOLDPRES.

Proiectul prevede că amenzi de pînă la 10 mii de lei vor fi aplicate persoanelor juridice, care au cel puţin 20 de salariaţi şi care vor refuza să angajeze în cîmpul muncii persoane cu dizabilităţi în proporţie de cel puţin cinci la sută din numărul total al angajaţilor.

Totodată, persoanele fizice care vor încălca drepturile şi libertăţile persoanelor cu dizabilităţi vor fi amendate cu pînă la trei mii de lei. În cazul persoanelor juridice, amenda va ajunge la zece mii de lei.

Amenzi de pînă la opt mii de lei vor fi aplicate şi pentru neamenajarea mijloacelor de transport în comun auto, electric urban, aerian, naval şi feroviar, pentru a asigura accesul şi folosirea acestora de către persoane cu nevoi speciale.

În document nu este indicată instituţia care va fi responsabilă de verificarea respectării acestor prevederi şi de aplicarea sancţiunilor.

Proiectul urmează a fi examinat şi în lectura a doua de deputaţi.
click