20 august

Lista celor mai populare specialități propuse de școlile profesionale

Cele mai solicitate meserii sînt cele de bucătar, electrician, recepţioner în hotel sau de ghid turistic. Potrivit unui bilanţ prezentat de Ministerul Educaţiei după încheierea primei etape de admitere în şcolile de meserii, cele mai multe cereri au fost depuse la aceste specialităţi. În acelaşi timp, liceele din ţară înregistrează un număr tot mai mic de elevi.

Peste zece mii de cereri au fost depuse în prima etapă de admitere în cele 67 de şcoli de meserii. Patru dintre aceste instituţii au acoperit toate locurile disponibile. Pentru cele aproape 3 000 de locuri care au rămas nesolicitate, Ministerul Educaţiei va organiza un concurs repetat între 15 şi 25 august.

În total, în acest an, tinerii au putut candida pentru 12 mii de locuri dintre care aproape 11 mii sînt la buget, iar 720 cu taxă. Cele mai multe locuri bugetare în școlile profesionale și de meserii au fost acordate pentru absolvenții de gimnaziu, aproape zece mii.

Totodată, potrivit şefilor Direcţiilor de Învăţămînt, majoritatea liceelor din ţară nu au acumulat numărul necesar de elevi pentru a forma cate două clase de liceu, aşa cum prevede Regulamentul de admitere.

În raionul Străşeni doar cinci licee din cele 12 au adunat cîte 50 de elevi. Un rezultat modest a fost înregistrat în Ialoveni şi Hînceşti, unde doar cîte trei licee din fiecare raion au acumulat numărul necesar de elevi. În Căuşeni doar două licee au respectat condiţiile Regulamentului de admitere.

Potrivit aceluiaşi document, instituţiile care nu reuşesc doi ani la rînd să creeze cel puţin două clase a cîte 25 de elevi, riscă să fie reorganizate în gimnazii. Pentru a evita acest lucru, managerii instituţiilor organizează a doua etapă de admitere unde sînt aşteptaţi elevii care nu au fost admişi în colegii, dar şi cei care nu au decis încă unde îşi vor continua studiile.
www.noi.md